More

  Brčko: Prijedlog budžeta za 2022. ušao u skupštinsku proceduru

  Na današnjem petom vanrednom zasjedanju brčanske Skupštine, u proceduru je ušao Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2022. godinu u iznosu od oko 239.000.000 KM.

  Predsjednik Skupštine Siniša Milić (SNSD) kazao je u izjavi za medije da do konačnog usvajanja ima dovoljno vremena, kako bi se u strukturi Budžeta izmijenilo ono što je nepovoljno u saradnji sa Vladom Distrikta, Skupštinskom komisijom za budžet, poslanicima i građanima, i to kroz javne rasprave koje će biti održane od 20. do 23. oktobra.

  „Ono što smo mi insistirali i kao poslanici i kao Skupština je da se u toj završnoj fazi odobrenja Budžeta pred Vladom Distrikta usvoji zaključak kojim je Vlada obavezna da u saradnji sa Skupštinskom komisijom za budžet, tokom ova dva mjeseca do konačnog usvajanja, radi na uštedama, prije svega na bruto platama, materijalnim troškovima i naročito na ugovorima za privremene i povremene poslove, kako bi se napravile uštede od minimalno 5.000.000 КM”, naveo je Milić.

  Istakao je da bi se te uštede preraspodijelile na infrastrukturne i kapitalne projekte.

  Šef Kluba poslanika opozicionog SP-a Zoran Kokanović istakao je da bi Prijedlog budžeta za 2022. trebao biti bolji, da je identičan budžetu za tekuću godinu, da ne može biti samo socijalni već i kapitalni, te da će insistirati da se obezbijede sredstva za nadoknadu šteta u poljoprivredi zbog suše.

  Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić (SDA) istakao je da je Prijedlog budžeta za 2022. godinu upućen u skupštinsku proceduru u zakonski predviđenom roku, što je drugi put u historiji Distrikta, te da u ovoj fazi nisu povećani indirektni porezi, ali da je Vlada morala obezbijediti unutrašnje rezerve za dodatna sredstva za policiju i sudstvo.

  „Okrenuli smo se sami sebi da pokušamo naći unutrašnje rezerve, da poboljšamo vlastite prihode, bar naplatu. Nećemo insistirati na povećanju nekih novih prihoda. Nije momenat da donosimo nove zakone koji će opteretiti i privredu i građane. Imamo izvjesna očekivanja od Zakona o igrama na sreću Brčko distrikta. To je nešto što smo predvidjeli na nivou od 3.500.000 KM i cijenimo da ako se taj zakon usvoji do kraja godine, da će biti velike koristi za Distrikt “, napomenuo je Kadrić.

  Naveo je da se mora obezbijediti više sredstava za kapitalni budžet od onih koja su izdvojena u Prijedlogu budžeta za 2022. godinu, te da će Vlada i Skupštinska komisija za budžet raditi intenzivno u naredna dva mjeseca kako bi se obezbijedila određena suma novca za kapitalna ulaganja u sve mjesne zajednice u Distriktu.

  Čitano

  Povezani članci