More

  Brčko: Predstavljena knjiga “Sevdah” Damira Imamovića

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U Biblioteci Brčko distrikta BiH jučer je predstavljena knjiga Damira Imamovića Sevdah. Promociju knjige vodio je književnik i publicista Ahmed Burić.

  Burić je kazao da je čudno da jedna tako ozbiljna stvar kakav je sevdah nema ozbiljno ispisanu povijest te da je Imamovićeva knjiga prvi ozbiljan pokušaj sistematizacije sevdaha na jedan novi, popularni publicistički način, koji sabira neke od glavnih tokova, pravaca, načina, izvođača i žanrovskih određenja sevdaha.

  • Ova knjiga je dobra za one koji ulaze u sevdah i žele o njemu učiti, ali i za one one koji misle da nešto znaju o tome, te će ih ona eventualno potaknuti za dalje istraživanje. Nastanak knjige od njenog začetka pa do finalnog proizvoda predstavlja jedan zanimljiv razvojni put kakav je zapravo i put sevdaha. Sevdah nije neka zakucana, definitivna stvar, nego ona ima cijelu jednu paletu koja je široka koliko je široko i naslijeđe sevdaha, a Damir je ozbiljan muzičar i što se prakse tiče on zna o čemu piše kako prirodom svoga istraživanja, tako i prirodom svoga naslijeđa koje nosi iz porodice – izjavio je Ahmed Burić.

  Damir Imamović je kazao da su njegova istraživanja sevdaha vodila najprije prema izložbi koja je predstavila žanr sevdaha, a onda i prema knjizi Sevdah.

  • Kad sam se počeo baviti sevdahom, iznenadilo me da niko nikada nije ispisao historijat tog žanra. Valjda kako su se ljudi bavili samo poetskom ili samo muzičkom stranom sevdaha ostalo je na nama izvođačima da znamo i o jednoj i o drugoj strani jer sevdah je muzika koja traži razumijevanje da bi se mogla pjevati. Knjiga predstavlja otprilike tri stotine godina dokumentovane historije te muzike i ona je moj je pokušaj da iz jedne nove perspektive osvijetlim razvojni put sevdaha – izjavio je Imamović.

  Uime organizatora promocije direktorica Biblioteke Brčko distrikta BiH Lejla Hogić je u svome obraćanju izrazila zadovoljstvo što je Imamovićeva knjiga nakon sarajevske promocije predstavljena i u Brčkom.

  Knjiga Sevdah Damira Imamovića objavljena 2016. godine u izdanju Izdavačke kuće Vrijeme iz Zenice.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img