More

  Brčko: Praznične proslave u zatvorenom bit će omogućene

  Praznične manifestacije u Brčkom, uz proslavu Nove godine u zatvorenim prostorima i na gradskom trgu, će biti omogućene, ali uz fizičku distancu, koja je izdata u vidu preporuke. Takozvano pravilo VPT u ovom slučaju se neće uvoditi, potvrđeno je za Klix.ba.

  Prema zaključku Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta, trenutna epidemioška situacija u ovoj regiji naše zemlje je zadovoljavajuća, s tim da je ponovo upućen apel građanima da se odazovu procesu vakcinacije.

  Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Sead Šadić za Klix.ba kaže da je u proteklih sedam dana došlo do slabljenja odziva građana na imunizaciju prvom dozom vakcine protiv koronavirusa.

  “Aktivno radimo na tome da tu aktivnost približimo građanima, što posebno čine doktori porodične medicine, koji kontinuirano pomažu našoj lokalnoj zajednici, kako bi vakcinacija bila što zastupljenija kod građana”, naveo je Šadić.

  Od uspostave procesa imunizacije protiv koronavirusa, u Brčko distriktu prvu dozu vakcine primilo je 18.305 građana, revakcinsano je njih 16.757, dok se treći put vakcinaciji podvrglo 990 osoba.

  S obzirom na to da se nalazimo u blagdanskom mjesecu decembru, kod epidemiologa se stvara bojazan od mogućeg širenja infekcije koronavirusom.

  Blagdanske manifestacije, ali i proslave u zatvorenom i na otvorenom prostoru će biti omogućene u Brčkom, uz jednu mjeru koja je izdata u vidu preporuke.

  “Krizni štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta uputio je nove preporuke za održavanje manifestacija i događaja. To se prije svega odnosi na doček nove godine na trgu ili u zatvorenom prostoru, što će se, prema odluci lokalne zajednice, za sada desiti. Kao Krizni štab u zdravstvu dali smo preporuku da se mora ispoštovati fizička distanca”, kazao nam je Šadić.

  Šadić navodi da se u slučajevima blagdanskih proslava, ali i samog dočeka Nove godine, neće uvoditi primjena pravila VPT (vakcinisan, prebolio, testiran).

  “Mi općenito još uvijek nismo donijeli odluku o uvođenju takvog pravila, ali se o tome intenzivno vodi dijalog i prave procjene. Mi kao odjeljenje, u saradnji s druga dva ministarstva, nekima od kantona u Federaciji BiH i Republikom Srpskom, aktivno radimo na tome da se riješi pitanje Covid potvrda sa QR kodom, kako bi se država BiH, uslovno rečeno, našla na zelenoj karti”, naglasio je Šadić.

  Na području Brčko distrikta trenutno je koronavirusom aktivno zaraženo 717 osoba. Na bolničkom liječenju je 26 pacijenata, od kojih 21 nije vakcinisano.

  Izvor: Klix

  Čitano

  Povezani članci