Brčko: Pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu imaju djeca, trudnice i porodilje

  Autor: Sanita Jerković Ibrahimović

  Djeca, trudnice i porodilje sa prebivalištem u Brčko distriktu, ukoliko izgube pravo na zdravstvenu zaštitu po bilo kojem osnovu od ranije, imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu.

  Ovo je na konferenciji za novinare izjavio direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Miodrag Todorović, koji je istakao da mnogi osiguranici nisu informisani i ne znaju svoja prava, što govori i činjenica da besplatno zdravstveno osiguranje trenutno ima samo oko 30 djece, trudnica i porodilja, što je veoma mali broj u odnosu na broj stanovnika Distrikta.

  „Siguran sam da na teritoriji Brčko distrikta ima mnogo više osoba, i djece i trudnica i porodilja koji su izgubili pravo na zdravstvenu zaštitu koju su uživali po nekoj drugoj osnovi. Potrebno je da dođu u Fond zdravstvenog osiguranja, obrate nam se zahtjevom, te prilože određenu dokumentaciju. I to, uvjerenje o prebivalištu, rodni list, te za djecu školskog uzrasta i studente i potvrdu o redovnom školovanju, a trudnice i porodilje i trudnički karton. Rješenje o besplatnom zdravstvenom osiguranju im se izdaje isti dan“, pojasnio je Todorović.

  Prema njegovim riječima, oni koji su izgubili pravo na zdravstvenu zaštitu, a nisu ostvarili pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu nisu informisani.

  A da bi bili bolje informisani, u toku je, kako je dodao, i izrada brošure, odnosno jednostavnog vodiča za ostvarenje prava osiguranika fonda.

  „To je samo jedan od načina koji će biti dostupan osiguranicima koji dođu u fond. Zato apelujem i na škole, da i od njih dobijemo informaciju o broju djece koja nemaju zdravstvenu zaštitu, te da zajednički organizujemo akciju kako bi ih zdravstveno osigurali“, naglasio je Todorović.

  Također je ponovio, da je fond omogućio poslodavcima da radnike uposlene po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima osiguraju kroz dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

  Todorović je kazao i to da su u Fond zdravstvenog osiguranja svakodnevno na raspolaganju osiguranicima za bilo kakav problem koji imaju, te da će svakome izaći u susret i pokušati naći rješenje.

  Izvorno objavljeno: 01.10.2019. u 13:46

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  8 × one =