More

  Brčko: Poziv institucijama i poslodavcima da sačuvaju radna mjesta roditelja djece s poteškoćama i osoba s invaliditetom

  spot_imgspot_img

  Udruženje roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Brčko distrikta, imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazi Brčko distrikt, poslodavci i institucije, poziva sve prethodno navedene da u okviru obezbjeđivanja rada, provode mjere prioritetne zaštte radnika – roditelja djece s poteškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom i radnika – osoba s invaliditetom.

  Svjesni opasnosti koju virus korona – „COVID-19“ predstavlja po zdravlje stanovništva, ukazujemo na činjenicu da je populacija osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju višestruko ugrožena od istog, jer većina našeg članstva ima različita iskustva respiratornih problema, neurorizičnih stanja i rijetkih stanja kod kojih je neophodno imati dodatni oprez, uz sve već naložene mjere zaštite prema opštoj populaciji, koje donosi Krizni štab Brčko distrikta.

  Kao dio ovih mjera opreza, poslodavce pozivamo da:

  • roditelje djece s poteškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom, prioritetno raspoređuju na rad od kuće; u situacijama gdje su oba roditelja zaposlena, da jedan radi od kuće, odnosno – gdje je jedan roditelj u porodici zaposlen, da neodložno bude raspoređen na rad od kuće
  • osobe s invaliditetom zaposlene u privatnom ili javnom sektoru, neodložno rasporede na rad od kuće

  Posebno naglašavamo da je populacija osoba s invaliditetom i njihovih porodica na marginama društva i u redovnim okolnostima, zbog čega je važno preventivno uticati da ne bi došlo do pogoršanja položaja ove grupe građana i kako bi bili stvoreni preduslovi za oporavak, u svakom smislu, društva od situacije sa kojom se suočavamo.

  Za sve navedemo, imamo podršku Sindikata Brčko distrikta, koji apeluje da u zaštiti poslova i radnih mjesta bude uzet u obzir i socijalni status radnika.

  Autor: Udruženje roditelja i osoba sa invaliditetom Brčko

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty five − = seventy eight

  Čitano

  Povezani članci