Brčko: Poziv članovima i prijateljima „Preporoda“ za učešće u projektu proširenja biblioteke

U okviru BZK „Preporod“ Brčko već skoro pune dvije decenije uspješno djeluje biblioteka koja zahvaljujući donacijama članova i prijatelja „Preporoda“ sada već broji više od 4.000 naslova.

Biblioteka je specijalistički uglavnom orijentirana na bošnjačku i bosanskohercegovačku književnost i historiografiju.

Selman Edi Kaloper je na čelu tima „Preporodovih“ saradnika koji su ovih dana radili na poslovima uređenja knjižnog fonda biblioteke.

Formirali smo jedinstvenu bazu podataka pomoću koje smo pristupili sistematizaciji našeg knjižnog fonda. Knjige smo klasificirali u više tematskih grupa, te smo temeljito analizirali i uredili pozajmni fond biblioteke, a kao novinu uveli smo kategoriju stare i rijetke knjige. U okviru tog odjela imamo oko 50 knjiga.

On je naglasio da se u „Preporodovoj“ biblioteci nalazi i značajan broj knjiga koje su zaostavština uglednih Brčaka kao što su doktor Abdulah Bukvica, doktor Nežad Bećirević, Hasan Bećirević, te banjalučki muftija  Ibrahim-efendija Halilović koji je također porijeklom iz našega kraja.

Međutim, trenutni prostor u kojem je smještena „Preporodova“ biblioteka već je sasvim popunjen knjigama i  bit će neophodno što prije proširiti ga novim policama koje bi mogle biti smještene u sali i potkrovlju „Islahijeta“.

Iz „Preporoda“ pozivaju sve članove i prijatelje „Preporoda“ da budu dio projekta proširenja „Preporodove“ biblioteke tako što ćete svojim donacijama pomoći realizaciju ove plemenite i društveno korisne ideje.