Brčko: Povećava se broj žena oboljelih od karcinoma grlića maternice

Januar se globalno obilježava kao Mjesec borbe protiv karcinoma grlića maternice s ciljem podizanja svijesti javnosti, a posebno žena, ali i njihovih partnera o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, vakcinacije protiv Humanog papiloma virusa te brige za vlastito zdravlje. Nažalost, broj žena u Brčko distriktu kod kojih je u prošloj godini otkriven ovaj karcinom nije nimalo zanemariv.

U svijetu svake dvije minute jedna žena umre od posljedica raka grlića maternice. O ovoj zloćudnoj bolesti koja pogađa žene malo se govori s obzirom da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, drugi je najčešći karcinom kod žena mlađih od 45 godina i treći vodeći uzrok smrti žena.

„Prošle godine u Brčko distriktu je karcinom grlića maternice otkriven kod 11 žena a isti broj je otkriven i godinu dana ranije što su porazni podaci za jednu ovakvu lokalnu zajednicu s obzirom da se radi o karcinomu koji je u potpunosti izlječiv ukoliko se redovno rade preventivni pregledi i Papa testovi“, istakla je prim. dr. Maja Bereš specijalista ginekologije.

Dr. Bereš je kazala kako bi se ova situacija poboljšala uvođenjem nacionalnog programa praćenja karcinoma grlića maternice jer je paradoksalno da jedan karcinom koji se u potpunosti može izliječiti dovodi do toliko velikog broja smrtnih ishoda.

Bosna i Hercegovina je po učestalosti karcinoma grlića maternice među evropskim zemljama koje imaju visoku stopu oboljevanja. Razlog je jednostavan, kažu ginekolozi s obzirom da tek svaka peta žena odlazi na redovite ginekološke preglede, koji mogu otkriti promjene na grliću maternice prije nego što poprime maligni znak. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u BiH godišnje oboli 258 žena od raka grlića maternice, a 119 žena umre od ove bolesti.

Izvor: Radio Brčko
--