More

  Brčko: Potvrđena optužnica, osuđeni ubica ostaje u pritvoru zbog novih optužbi

  - Advertisement -

  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Miroslava Tomića (26) iz Dubrava kod Brčkog zbog osnovane sumnje da je prije tri mjeseca u ovom mjestu podmetnuo požare u dvije porodične kuće koje su u unutrašnjosti potpuno izgorjele.

  Tomić je takođe optužen da je podmetanjem požara u tim kućama ugrozio i ostale obližnje nastanjene objekte čime je izazvao opasnost po život ljudi i imovinu većeg obima – navodi se u optužnici. Tomiću je i nakon potvrđivanja optužnice pred Osnovnim sudom u Brčkom produžen pritvor, koji mu je zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela, na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta, određen odmah na početku istrage.

  Prema optužnici, 26-godišnji Tomić tereti se da je 19. februara tekuće godine u Dubravama jugozapadno od Brčkog tokom noći podmetnuo požare u dvije kuće, čiji se vlasnici nalaze u inostranstvu. Potvrđena je osnovana sumnja da je Tomić podmetnuo požar najprije u kući lica s inicijalima M. M. (oko 02:30 sati), a nešto kasnije (oko 04:30) i u kući svoje tetke u kojoj je jedno vrijeme i stanovao. Nakon toga, plamena stihija zahvatila je kompletnu unutrašnjost kuća uzrokujući štetu na samim objektima i pokućstvu od preko stotinu pedeset hiljada KM – podaci su iz optužnice. Sumnja se da je optuženi u obje kuće požare podmetnuo na po pet različitih mjesta, koji su usljed spajanja pojedinih centara požara počeli da se razvijaju u požare veće snage i površine ugrožavajući i ostale obližnje nastanjene objekte u ovom naseljenom mjestu.

  “Nakon još jedne brze reakcije s fokusom na zaštitu sigurnosti građana i njihove imovine, Tužilaštvo Distrikta je po okončanju efikasne i temeljite istrage u još jednom slučaju osumnjičenog ubrzo izvelo pred sud. Tužilaštvo je optužnicu s istovremenim prijedlogom za produženje pritvora Tomiću dostavilo Osnovnom sudu Distrikta, gdje je najprije potvrđena, nakon čega je donesena odluka da mu se pritvor produži za još dva mjeseca. Ocijenjeno je da i dalje postoji opasnost da bi optuženi mogao pobjeći i ponoviti krivična djela za koja se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva.

  Po potvrđivanju optužnice i produženju pritvora Tomiću, koji je nedavno izdržao kaznu za ubistvo sugrađanke, Tužilaštvo Distrikta pred ovim sudom nastavit će dalje zastupanje optužbe u slučaju kojim je lokalno stanovništvo ponovno teško uznemireno. Tužilaštvo je osiguralo i uz optužnicu dostavilo na daljnji krivični postupak blizu dvije stotine dokaza, prikupljenih tokom manje od tri mjeseca istrage, na kojima zasniva optužbe za krivična djela paljevine i izazivanja opće opasnosti. Za prvo je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina, a za drugo istovrsna kazna u trajanju od tri mjeseca do tri godine. U konačnici, odluka o krivici optuženog i sankciji prema njemu, ako ga se oglasi krivim, bit će donesena od strane nadležnog suda Brčko distrikta.

  “Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo, dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica”, napominje se u saopćenju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × = 27