Brčko: Potpisan ugovor o dodjeli grant sredstava za implementaciju projekata podrške preduzetništvu žena

  Agencija za razvoj preduzeća „Eda”, Banja Luka, u saradnji s Odjeljenjem za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je organizovala potpisivanje ugovora o dodjeli grant sredstava za implementaciju projekata podrške preduzetništvu žena u Brčko distriktu BiH.

  Ugovori o dodjeli grant sredstava zaključeni su s tri udruženja: Fondacija porodice Bećirević iz Brčkog, UG Omladinska organizacija „Mali princ” Brčko i UG „Inicijativa za kvalitet i održivi razvoj” Banja Luka.

  Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, kazao je da žensko preduzetništvo nije u BiH, kao ni u Brčko distriktu BiH, prepoznato kao potencijal za razvoj društvenih zajednica i da se ovim projektom želi promijeniti ta slika.

  „Iz tog razloga razvojna agencija Eda raspisala je konkurs i pozvala one koji žele da pomognu u razvoju ženskog poduzetništva. Cilj je da se i u Brčko distriktu BiH pokrene s mrtve tačke žensko preduzetništvo. Ugovor je potpisan između Ede i tri udruženja građana koji će u narednih šest mjeseci svojim aktivnostima različitih vrsta, educiranjem, radionicama pomoći da žensko preduzetništvo bude dio razvoja Distrikta i gdje bi se žene uključile ravnopravno s muškarcima u ekonomski razvoj Brčko distrikta BiH”, kazao je Gudeljević.

  Brankica Radulović, članica tima Agencije za razvoj preduzeća „Eda” kazala je da „Eda” implementira ovaj projekat s ciljem harmonizacije strateškog i političkog okvira i da na taj način želi pospješiti razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH i ubrzati pristupanje u Evropsku uniju.

  Ona je naglasila da će „Eda“ nakon potpisanog ugovora nastaviti sa saradnjom i nastojati da ojačaju kapacitet udruženja s kojima je danas potpisan ugovor.

  „Ukupan iznos projekata za tri udruženja koje finansira Eda je oko 53.000 konvertibilnih maraka. Sadržaji tih projekata prije svega odnose se na obuke i edukaciju u vezi s poslovanjem: umrežavanje žena preduzetnica, povezivanje ekonomske koristi i očuvanje životne sredine, izrada suvenira Brčko distrikta BiH i digitalno poslovanje. Dva projekta planirana su da se realizuju u roku od šest mjeseci, a jedan u roku od tri mjeseca. Mi ćemo zajedno sarađivati i nastojat ćemo da ojačamo i kapacitet tih udruženja”, kazala je Radulović.

  Sandra Dobrijević, članica Udruženja „Mali princ” Brčko, kazala je da će kroz projekat Udruženje okupiti trideset žena preduzetnica iz Brčko distrikta BiH kako bi prošle jedan niz obuka kao što je digitalno poslovanje, digitalno oglašavanje i marketing, a nakon toga fokusirat će se i na poslovni engleski jezik i javni nastup.

  Nakon današnjeg potpisivanja ugovora organizovana je i kratka prezentacija pravila implementacije dodijeljenih projekata.

  Navedene aktivnosti se implementiraju u okviru projekta SBA u BiH. Projekat provodi Agencija za razvoj preduzeća – Eda, Banja Luka, a finansiran je od strane Švedske, posredstvom Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida).

  Autor: Vlada Brčko distrikta BiH
  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty six + = seventy four