Brčko: Postavljeni nišani “Zlatnom ljiljanu” Mehmedaliji Muhoviću Garanu

U organizaciji Udruženja dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Brčko distrikta, u sklopu svojih redovnih akivnosti obilježavanja godišnjica pogibija i smrti dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“, danas su na Gradskom mezarju u Brčkom postavljeni santrači i nišan jednom od prvih dobitnika Zlatnog ljiljana u Brčanskoj 108/215. brigadi Mehmedaliji Muhoviću zvanom Garan.

Mehmedalija Muhović zvani Garan je umro prošle godine, 10. marta, a njegovi suborci se trude da se otrgne od zaborava sjećanje na njega i njemu slične ljude koji su mnogo dali za državu Bosnu i Hercegovinu.

„Ja bih se ispred Udruženja dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan prije svega želio zahvaliti porodici našeg rahmetlije i zahvalio bih se Ministarstvu za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona na financijskoj pomoći i Savezu dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona koji su nam isto pružili materijalnu podršku”, kazao je u izjavi za Otisak Huso Ahmetović,predsjednik brčanskog Udruženja Zlatni ljiljan.

Garan je bio pripadnik Prve čete Trećeg bataljona 108/215. VMB te je obnašao funkciju zamjenika komandira čete. 

Više puta je teško ranjavan. Posljednje ranjavanje se desilo 3.8.1994. godine u mjestu Donja Brka, poslije čega je prešao u Vojnu policiju.

„Tokom čitavog rata rahmetli Garan je bio izuzetno poštovan od svih boraca kao čovjek, kao komandir i zato je jedan od prvih dobitnika Zlatnog ljiljana u našoj brigadi”, zaključio je Ahmetović.

Novinar i fotoreporter: Kristian Bilić 
--