More

  Brčko postaje opasna sredina, bez vladavine zakona

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Piše: Adis Mujdanović

  Aktuelni problem oko izbora člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) pokazuje da Bosna i Hercegovina i Brčko distrikt ne žive u “normalnom” društvu.

  Izborom sudije Dragana Tomaša, koji se izjašnjava kao Ostali, prekršen je zahtjev VSTV-a da se za člana ovog vijeća iz Brčkog imenuje Bošnjak (muškarac), kazao je jučer u izjavi medijima predsjednik Pravosudne komisije u ovom gradu Safet Pizović.

  Ne ulazeći dublje u problematiku oko samog izbora člana VSTV-a iz Brčkog, gdje je očito da Pravosudna komisija svjesno krši zakone, dovoljno je samo osvrnuti se na nekoliko nelogičnih stvari.

  Pozivanje sudija/predsjednika sudova na primjenu zakona

  U svim zemljama u Evropi sudije poštuju zakone i pozivaju na njihovu primjenu, dok u Distriktu zastupnici u Skupštini pozivaju sudije/predsjednike sudova na primjenu zakona.

  To se desilo tokom jučerašnje sjednice brčanske zakonodavne vlasti, kada je predsjednik Skupštine Esed Kadrić izjavio da očekuje da će se Pravosudna komisija uozbiljiti i poštovati zakone.

  “Jer kakva je to poruka građanima Distrikta. Traži se od Vlade da poštuje zakone, traži se od Skupštine da poštuje zakone, traži se od svih ostalih institucija da poštuju zakone, a određeni članovi Pravosudne komisije svjesno i namjerno krše zakone i na taj način očekuju da se razumije to njihovo ponašanje. Razumijevanja tog ponašanja neće biti”, naglasio je Kadrić.

  “Smiješan” je i stav Pravosudne komisije i predstavnika Srba iz izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta, jer pozivanje na primjenu zakona nazivaju “miješanjem u nezavisnost pravosuđa i političkim utjecajem”.

  Brčko postaje opasna sredina

  Možda određeni pojedinci treba da shvate da ovo nije samo nacionalno pitanje, posmatrajući status Bošnjaka u brčanskom pravosuđu, nego više pitanje vladavine zakona u društvu, koje, to je očito, nije “normalno”.

  Posebno je opasno za demokratiju i vladavinu zakona da Pravosudna komisija “naređuje” zastupnicima da ne smiju ukazivati na kršenje zakona. Nakon toga je postalo i definitivno jasno da Brčko postaje opasna sredina i da sve više klizi u “diktaturu”.

  Nova sjednica Pravosudne komisije trebala bi biti održana sutra, kada će na dnevnom redu biti donošenje odluke o stavljanju van snage odluke o izboru sudije Tomaša za člana VSTV-a.

  Hoće li članovi ove komisije pokazati barem malo časti, koju zahtijevaju njihove funkcije, i napokon postupiti po zakonima?

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  4 × = twelve