Brčko: Posjeta ambasadorice Indonezije u BiH Amelie Achmad Yani otvara nove puteve za saradnju

  U okviru današnje službene posjete Brčkom, ambasadorica Indonezije u Bosni i Hercegovini Amelia Achmad Yani, zajedno sa grupom indonezijskih privrednika, nakon sastanka sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem i direktorom Biznis foruma BDBiH Damirom Bulčevićem u Gradskoj vijećnici, obišla je Javno preduzeće „Luka Brčko“ i Fabriku za proizvodnju jestivog ulja „Bimal“.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  U okviru današnje službene posjete Brčkom, ambasadorica Indonezije u Bosni i Hercegovini Amelia Achmad Yani, zajedno sa grupom indonezijskih privrednika, nakon sastanka sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem i direktorom Biznis foruma BDBiH Damirom Bulčevićem u Gradskoj vijećnici, obišla je Javno preduzeće „Luka Brčko“ i Fabriku za proizvodnju jestivog ulja „Bimal“ (fotogalerija ovdje).

  Transport, uvoz i izvoz preko JP „Luke Brčko“

  „U razgovoru sa našim gostima, mi smo im pokazali svoj mogućnosti u ‘Luci Brčko’, u razvoju našeg terminala i dobili smo pozitivne reakcije, jer i oni imaju potrebu za ekonomskom saradnjom Bosne i Hercegovine i Indonezije“, sa zadovoljstvom je kazao direktor JP „Luke Brčko“, Marinko Viljušić.

  Privrednici koji su došli u pratnji ambasadorice su jako zainteresovani za saradnju, koja bi se ticala transporta i uvoza i izvoza između ove dvije države, a sve preko ovog preduzeća.

  „Najvažnije je da se riješi pitanje logistike, dakle velika je udaljenost, a kada je logistika već uređena, jako je lako poslati robu iz Indonezije, direktno u BiH, odnosno do Luke, a isto tako i proizvode iz BiH uvoziti u Indoneziju“, smatra doktor Muhammad Fauzi, biznismen iz Indonezije.

  Bratimljenja Brčkog i Magelanga u Indoneziji

  Ambasadorica Indonezije izrazila je želju da se ovaj vid saradnje i konkretizira bratimljenjem Brčkog i grada Magelanga u Indoneziji, čime bi i institucionalno bili realizirani zaključci današnjeg sastanka.

  „Nadamo se da će bratimljenje ova dva grada donijeti produbljivanje odnosa između naših država, gdje će i studenti svih univerziteta imati priliku da idu na razmjenu i upoznaju kulturu države“, kazala je ambasadorica.

  Iznosi da je od početka trajanja njene funkcije deset studenata iz BiH otišlo na razmjenu u Indoneziju, ali nijedan student iz Indonezije nije došao ovdje, te se nada da će se ovim potezom to promijeniti.

  Također je najavila da će delegacija Brčko distrikta BiH imati priliku da u pratnji njene delegacije posjeti Indoneziju.

  Napominje da je njena misija naglašena na razmjeni, ekonomiji, poljoprivredi i obrazovanju.

  Biznis forum pomogao prepoznavanju BDBiH kao ekonomskog centra

  „U okviru Trećeg biznis foruma BDBiH, a kao rezultat Prvog, gdje smo imali Indoneziju kao zemlju-partnera, zaista smo stekli velike prijatelje i želio bih se zahvaliti ambasadorici za sve ono što čini za Brčko distrikt. Ona se zaista potrudila da angažuje privrednike i privrednu zajednicu iz Indonezije kako bi prikazala Brčko distrikt i BiH u pravom smislu“, kazao je direktor Biznis foruma BDBiH Damir Bulčević.

  Navodi kako je Biznis forum BDBiH pokazao da je Brčko prepoznato kao sredina koja, prije svega, ima sve ekonomske pokazatelje bolje od ostalih u BiH, da je sigurno ekonomski centar ovog regiona i da će to u budućnosti reprodukovati velikim privrednim saradnjama, kao i ulaganjima u ovu lokalnu zajednicu.

  „Tema ovog sastanka je bila poslovno umrežavanje, a mi prije svega moramo osigurati političku stabilnost i dodatna ulaganja u ‘Luku Brčko’“, rekao je Bulčević, te dodao kako će se ekipa Biznis foruma BDBiH maksimalno truditi kako bi spojila region.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eleven − = 7