Brčko: Polnoćka u prepunoj Katoličkoj crkvi

  Brčanska Katolička crkva je večeras bila premala da bi primila sve vjernike koji su došli na misu polnoćku i time započeli slavlje velikog katoličkog praznika Božića.

  Foto: Otisak.ba

  Novinar i fotoreporter: Kristian Bilić

  Brčanska Katolička crkva je večeras bila premala da bi primila sve vjernike koji su došli na misu polnoćku i time započeli slavlje velikog katoličkog praznika Božića.

  „Kada se budemo molili, zapitajmo se da li je naš kralj Isus, kralj naših srca. Ako jeste onda se prisjetimo u kome možemo prepoznati Kralja. Nema ništa ljepše od ove noći kada se čuju poljupci, kada bi svaka noć bila kao ova, da odjekuju poljupci, ali oni iskreni da nekome iskreno čestitamo. Ne samo prisloniti usne i reći čestit Božić, nego to iskreno i iz srca željeti. Božić je prilika da pogledamo djecu i njihovu radost, a oni sami su najsličniji Isusu, oni su radost”, propovijedao je velečasni Damir Ivanović, dekan Brčanskog Dekanata.

  - Reklama -

  Na tradiocionalno katoličko bogosluženje došle su mnoge brčanske porodice sa svojom djecom. Sam program je upotpunio i crkveni hor koji je pjevao tradicionalnu duhovnu muziku. Tokom propovijedi pozivalo se na mir, suživot i na život dostojan postulatima vjere.

  Izađite iz Crkve u miru i svjetlosti

  „Pokušajmo nekada se poniziti i učiti od malenih i biti radosni. Kada izađete sa mise i svećenik kaže idite u miru, vi izađite i idite u miru kao što idu anđeli. Ako mi svojim životom zasvijetlimo, onda svjetlost ta može samo rasti. Zašto da nam neko ukrade Božić. Nemojte dopustiti da vam neko ukrade Božić, on je samo vaš i on u vama treba svijetliti. Kada večeras izađete iz Crkve svijetlite, jer tako obnavljate ljude oko sebe. Umjesto što ćemo se požaliti, ispričajmo nešto radosno“, nastavio je Ivanović.

  Nakon svećenikovih poruka program je završen Božićnom čestitkom. Misa polnoćka najavljuje dolazak Božića, koji se obilježava kao dan rođenja Isusa Krista. Vjernici koji slijede gregorijaski kalendar obilježit će Božić u jutarnjim satima na Božićnim misama.

  Foto: Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty two ÷ = 11