Brčko: Politički podobni naprijed, pametni stop!

Foto-ilustracija

Zapošljavanje političkim relacijama po sistemu „podobni naprijed – pametni stop“ cvjeta otkako je svijeta i Brčko distrikta. Tako, recimo imamo praksu da se na javnim konkursima maksimalan broj bodova dodjeljuje kandidatima sa sumnjivo stečenim diplomama, dok se oni sa diplomama državnih visokoškolskih ustanova, degradiraju na usmenim i pismenim ispitima, na vrlo očigledan i moglo bi se reći beskrupulozan način.

Ekipa naše novinarske sekcije razgovarala je sa dvije djevojke koje godinama unazad pokušavaju da se zaposle u obrazovanju. Diploma državnog fakulteta, iskustvo, reference, postignuti rezultati, tvrde da nisu dovoljne.

„Već po objavljivanju konkursa po kuloarima se najprije šuška čija je pozicija: bošnjačka, hrvatska, srpska. Zatim se i prije održavanja konkursa događa da kandidati imaju pitanja unaprijed i stvar je jasna. Mi se pojavljujemo kako bi zadovoljili proceduru, a nerijetko nam se na pismenim ispitima prekriže i tačni odgovori”, tvrdi naša sagovornica koja insistira na anonimnosti.

Prijave i žalbe, nemaju smisla, tvrde one.

„Ukoliko javno istupimo, nikada nećemo dobiti posao. Dovode nas u sramotnu poziciju da svoje akademske profesore moramo pitati da li su sigurni u tačnost odgovora koji su nama prekriženi kao netačni. Naprosto, politički podobnici prave nas budalama i tjeraju da se u potrazi za poslom selimo iz Brčkog“, kategorična je druga sagovornica.

Nepotizam pri zapošljavanju česta je pojava i u ostalim javnim institucijama u Distriktu, što se možda i najbolje ogleda u upravnim odborima javnih preduzeća koje čine politički podobni pojedinci iz našeg grada.

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.