More

  Brčko: Policija savjetuje građane

  Analizirajući stanje lične i imovinske sigurnosti građana, uočeno je da se u vrijeme godišnjih odmora bilježi porast imovinskih krivičnih djela provaljivanjem u kuće i stanove, kao i da su prisutne krađe vozila, saopćeno je iz Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Analizirajući stanje lične i imovinske sigurnosti građana, uočeno je da se u vrijeme godišnjih odmora bilježi porast imovinskih krivičnih djela provaljivanjem u kuće i stanove, kao i da su prisutne krađe vozila, saopćeno je iz Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  U skladu sa tim, u Policiji Brčko distrikta BiH sačinjeni su planovi poduzimanja mjera i radnji kojima je cilj prevencija ovih krivičnih djela kroz pojačan operativni rad na terenu, kao i pojačan nadzor i praćenje lica sklonih vršenju imovinskih krivičnih djela.

  “Rad policijskih službenika bit će znatno efikasniji ako građani i sami poduzmu određene aktivnosti na zaštiti svoje imovine, odnosno da svojim savjesnim i odgovornim postupanjem umanje rizike nastupanja situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju istih, otuđila ili ugrozila imovinu građana”, navodi se.

  Na bazi dosadašnjih iskustava, Policija građanima savjetuje sljedeće:

  – Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira koliko kratko ćete biti odsutni, a ne zaboravite zatvoriti prozor ili balkonska vrata.
  – Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i jednu dodatnu – pomoćnu bravu.
  – Uložak brave postavite tako da dio koji je okrenut ka vani bude ravan sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti kliještima ili drugim podesnim sredstvom i polomiti.
  – Ako idete na godišnji odmor, kuću ili stan povjerite na čuvanje licu od povjerenja (bliži rođak, komšija) kome ćete povjeriti ključ od ulaznih vrata i zamolite ga da preko noći pali svjetlo i da češće obilazi.
  – Zamolite komšije da, ako čuju buku u vašem stanu, odmah pozovu Policiju (broj 122), čiji će pripadnici hitno izaći na lice mjesta i utvrditi o čemu se radi.
  – Ne spuštajte roletne do kraja na prozorima, jer kriminalci i to prate i donose zaključak da niko ne boravi u stanu ili kući.
  – Ako odlazite na duže vrijeme iz stana, ne ostavljajte novac, zlatni nakit i oružje u kući, već ih dajte na čuvanje licu od povjerenja.
  – Nikad ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i drugo, jer kriminalci znaju za ta “skrivena mjesta”.
  – Ne pričajte svima da putujete na ljetovanje i ne ostavljajte takve poruke na vratima ili telefonskim sekretaricama ili “Fejsbuku”.
  – Ne ostavljajte pored kuće predmete podobne za savladavanje prepreka kao što su merdevine, sanduci i slično, jer kriminalci to mogu vješto iskoristiti za provalu u vašu kuću ili stan.
  – Na porodičnim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima.
  – Svoja vozila parkirajte u garaže, u svoja dvorišta ili na osvijetljena mjesta.
  – Na svojim vozilima ugradite sigurnosne sisteme.
  – Dokumente i ključeve od vozila držite kod sebe, odvojeno od vozila.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty one − 46 =