Brčko: Pokrenuta inicijativa da u trgovinama radno vrijeme nedjeljom bude najduže do 15 sati

Foto: Arhiva

Tokom prijepodnevnog zasjedanja zastupnici brčanske Skupštine su, kroz proceduru prvog čitanja, pustili nekoliko izmjena i dopuna zakona, no zasigurno je najvažnije „zeleno svjetlo“ na novi Zakon o javnoj imovini Brčko distrikta. Na samom otvaranju zasjedanja, u okviru zastupničkih pitanja, zastupnici PDP-a pokrenuli su inicijativu da u trgovinama radno vrijeme, nedjeljom, bude najduže do 15 sati.

Ova inicijativa je sasvim logična jer je rad u trgovinama veoma naporan, pa smo za prvu fazu, kroz ovaj prijedlog, željeli ukazati na potrebu da se bar radno vrijme nedjeljom ograniči do 15 sati. Svakako da podršku Sindikata Distrikta za ovaj prijedlog imamo, a istovremeno vjerujemo da rad trgovačkih radnji do 15 sati nedeljom neće naštetiti ni poslodavcima. Stoga očekujemo da ovaj naš prijedog brčanska Vlada pretoči u zvaničnu odluku, te uputi ka Skupštini na usvajanje – istakao je predlagač i predsjednik PDP-a Brčko i zastupnik u Skupštini Distrikta Siniša Golić.

Među izmjenama i dopunama zakona koji su danas prošli prvo čitanje su oni o platama u javnim institucijama, pravosuđu i policiji, a tiču se prava na topli obrok u maksimalnoj visini od pet maraka po radnom danu, te će se primjena računati od prvog oktobra tekuće godine. Posebno je značajno da su zastupnici, u prvom čitanju, podržali novi Zakon o javnoj imovini, čije konačno usvajanje donosi, prije svega, ubrzavanje procedura neophodnih za poslovne inicijative.

Ovim zakonom se rješavaju i pitanja koja su dugo na čekanju, a tiču se recimo diobenih bilansa između JZU “Zdravstveni centar” Brčko i JP “Komunalno“ s jedne i brčanske Vlade, kao titulara imovine, s druge strane – rekao je u ime predlagača ovdašnje vlade, gradonačelnik Esed Kadrić.

Takođe, pomenutim zakonom se rješava, pored ostalog, i pitanje potpisivanja ugovora sa budućim vlasnicima stanova namijenjenih pripadnicima ARBiH i HVO-a, koji su poodavno sagrađeni u Distriktu, ali i pitanja u vezi sa lokacijama za groblja, odnosno mezarja u Brčkom. Pomenuti novi zakon, gdje je posebno značajan institut zasebne odnosno direktne pogodbe će, prije njegovog konačnog usvajanja biti analiziran na javno-stručnoj raspravi, koja je zakazana za srijedu 30. juna, od 17 sati, u velikoj sali Skupštine.

Novinar: Admir Kadrić
--