More

  Brčko: Pokrenut postupak povodom međunarodnog skandala oko izvoza jabuka

  Rusija je donijela odluku da od 22. januara zabrani uvoz jabuka iz BiH u tu zemlju.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić pokrenuo je postupak utvrđivanja činjenica povodom međunarodnog skandala oko izvoza jabuka iz Poljske pod domaćom deklaracijom Rusiji.

  Zbog pomenutog spora Rusija je donijela odluku da od 22. januara zabrani uvoz jabuka iz BiH u tu zemlju.

  U navodima ruskih fitosanitarnih inspektora od petka rečeno je da je firma iz Bijeljine u Rusiju izvezla jabuke nabavljene iz Poljske, a pod deklaracijom da su domaće, za šta je certifikat izdao fitosanitarni inspektor iz Brčkog.

  “Ono što je također činjenica, to je da je i Vanjskotrgovinska komora BiH dala određenu garanciju da je taj proizvod porijeklom iz BiH. Ali tim detaljima će se baviti odgovarajuće službe na nivou države. Mi sada utvrđujemo metodologiju rada našeg Inspektorata, odnosno fitosanitarnog inspektora, i ukoliko se utvrdi da je bilo određenih propusta, naravno da će protiv onoga ko je odgovoran biti poduzete odgovarajuće sankcije“, izjavio je gradonačelnik Milić.

  Direktna posljedica lošeg sistema kontrole

  Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Mirko Šarović rekao je da su zloupotrebe u trgovini voćem sa Rusijom, od kompanije i inspekcijskih organa iz BiH, direktna posljedica lošeg sistema kontrole koji je neophodno hitno unaprijediti, da bi bio efikasan da slične slučajeve brzo prepoznaje, rješava i sankcionira.

  “Zatražio sam da nadležne institucije odmah unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusiju, da bi bile spriječene dalje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utiču na kredibilitet i ugled BiH”, naglasio je Šarović.

  Na sastanku sa nadležnim tijelima povodom uvođenja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, Šarović je naveo da je zatražio i da nadležne institucije povećaju nivo odgovornosti fitosanitarne inspekcije koja izdaje fitosanitarne certifikate, ali i od privrednih komora koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda.

  Prema njegovim riječima, slična uputstva je dao i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  “Ponovni povratak na rusko tržište biće težak i on, prije svega, zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i sproveli. U tom smislu sam zatražio pokretanje odgovornosti i sankcionisanje odgovornih u ovom konkretnom slučaju. S obzirom na to da je riječ o ozbiljnim zloupotrebama i falsifikovanjima javnih isprava smatram da je neophodno angažovanje i drugih nadležnih organa”, istakao je Šarović.

  On je naglasio da se nastavljaju razgovori o ovoj temi, i to sa nadležnim entitetskim institucijama, a očekuje se skoro zakazivanje sastanka sa ruskom stranom.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + four =