Brčko: Pojačana kontrola rada ugostiteljskih objekata

Foto: Otisak.ba / Arhiva

Inspektori distrikta od juče su krenuli u pojačanu kontrolu rada ugostiteljskih objekata u cilju poštovanja naredbe Štaba za zaštitu i spašavanje i mjera vezanih za rad ugostiteljskih objekata. Damir Bulčević, šef Inspektorata distrikta kaže da su inspektori ovom prilikom djelovali preventivno i većina ugostiteljskih objekata su poštovali propisane mjere. Oni koji nisu poštovali te mjere su upozoreni i nakon povratka inspektora konstatovano je poštovane istih.

„Tokom jučerašnjeg dana pregledali smo 34 ugostiteljska objekta i apelovao bih na sve vlasnike ugostiteljskih objekata da se pridržavaju ove naredbe koja govori o distanci, rasporedu stolova, broju osoba koje mogu biti unutar jednog objekta“, kaže Bulčević. On smatra da građani moraju imati u vidu činjenicu da je broj zaraženih povećan i da epidemiološka situacija nije dobra, te da je pridržavanje epidemioloških mjera neophodno.

Bulčević je zamolio sve privredne subjekte i građane distrikta da poštuju propisane mjere, jer će Inspektorat u suprotnom morati sankcionisati sve koji krše naredbe. Sugeriše se vlasnicima ugostiteljskih objekata da organizuju rad što je moguće više na otvorenom, odnosno u baštama.

Bulčević kaže da su za poštovanje naredbe Štaba za zaštitu i spašavanje odgovorni vlasnici ugostiteljskih objekata koji regulišu pravila u svom objektu, tako da za kršenje naredbi gosti ne snose sankcije. Bulčević naglašava da zbog nepoštovanja rješenja inspektora distrikta kazne mogu biti od  hiljadu do 10 hiljada maraka, a za odgovorno lice 200 maraka. Bulčević kaže da svi oni koji uoče da se u određenim lokalima ne poštuju mjere to mogu prijaviti na broj 122 nakon čega će inspketori reagovati u skladu sa naredbama.

Autor: RadioBrcko.ba