Brčko: Pogon za proizvodnju košnica radiće do maja

Foto: SRNA / eBrcko.net

Pogon za proizvodnju košnica i satnih osnova, u vlasništvu udruženja građana “Golub” iz Brčkog, radiće do maja ove godine, jer do tada imaju repromaterijal za proizvodnju, rekao je novinarima predsjednik Udruženja Milan Dragičević.

Dragičević je rekao da u pogonu trenutno rade mlađi članovi Udruženja u kraćim smjenama zbog policijskog časa, te da će se od maja preseliti u pčelinjake.

“Repromaterijal nabavljamo sa Romanije i iz Krajine i sada nam je teže doći do njega jer i njihovi radnici rade manje. Prerađujemo ono što imamo na stanju. Trudimo se da košnice za sezonu dostavimo članovima kojima smo obećali”, dodao je Dragičević.

Dragičević je napomenuo da su već u decembru smanjili obim posla i da što se tiče voska za satnu osnovu, prerađuju samo one količine koje su ostale kod pčelara.

On je dodao da nemaju problema sa proizvodnjom proljetne stimulativne prihrane za pčele kao što su pogače i sirupi, jer sirovine za tu proizvodnju nabavljaju od brčanske šećerane koja, takođe, radi.

Dragičević je podsjetio da je cijena pčelarske opreme, napravljene u pogonu, smanjena prošle godine.

“Potražnja je veća nego što možemo da uradimo, a to je sto kompleta košnica mjesečno, dok dnevno napravimo 130 kilograma satne osnove i 200 kilograma pogača”, istakao je Dragičević.

Pogon za proizvodnju košnica i satne osnove udruženje građana “Golub” pokrenulo je prije godinu dana uz pomoć USAID-ovog programa “Farma dva” kroz koji mu je donirano 36.000 KM za nabavku mašina, dok su vlastita ulaganja bila 40.000 KM.

Autor: SRNA

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− one = 1