Brčko: Počela 53. redovna sjednica Skupštine

Piše: Skupština BDBiH

Prije početka 53. redovne sjednice Skupštine Brčko distrikta u srijedu 25. septembra 2019. godine poslanicima se s analizom stanja u Brčko distriktu i svojim očekivanjima od Vlade i Skupštine obratio supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Rekao je da je Brčko distrikt propustio mnogo prilika i da je od nekada energičnog privrednog centra postao sredina s dugačkom listom stvari koje joj nedostaju i zbog kojih ljudi, a posebno mladi odlaze iz Distrikta. Kao razlog naveo je nedovoljnu spremnost za reforme.

„Ono što me je ohrabrilo je vaše verbalno opredjeljenje da se taj negativni trend brzo preokrene kroz zakonodavne mjere koje bi se donijele još ove jeseni, kako bi se ojačala dobra uprava, razvoj infrastrukture i rast privatnog sektora“, rekao je supervizor Scanlan. Kao prioritetne zadatke naveo je donošenje novog zakona o budžetu, zakona o udruženjima i fondacijama i unapređenju sveukupnog zakonodavnog okvira za novo investiranje.

Supervizor Michael Scanlan je rekao da od svih u Skupštini očekuje da rade na nesmetanoj realizaciji projekta modernizacije „Luka Brčko“ kao i da se stvore preduslovi za izradu studije izvodljivosti rekonstrukcije mosta na graničnom prelazi Brčko-Gunja. Među prioritetnim zadacima je i rad na stvaranju uslova za kvalitetno snabdijevanje električnom energijom kroz obnovljive izvore energije i energetsku efikasnosti.

Nakon obraćanja supervizora za Brčko otvorena je 53. redovna sjednica Skupštine na kojoj je usvojen Nacrt zakona o preuzimanju dioničkih društava u prvom čitanju. Usvojen je i Nacrt zakona o poslovnim zonama u prvom čitanju i donesena Odluka o održavanju javne i stručne rasprave u roku od 60 dana. Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o radu u drugom čitanju odloženo je do izjašnjavanja Ekonomsko-socijalnog savjeta o amandmanima poslanika.

Poslanici su donijeli Odluku o imenovanju članova Upravnog odbora Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta. U Upravni odbor su na period od četiri godine imenovani Ivan Krndelj, Siniša Jovanović, Sejfudin Zahirović, Vedad Zejčirović i Zorica Zekić. Doneseno je i 16 odluka o utvrđivanju javnog interesa Brčko distrikta za izgradnju puteva, vodovodne i kanalizacione mreže u mjesnim zajednicama širom Brčko distrikta.

Poslanici su usvojili Izvještaj o izvršenju Budžeta Brčko distrikta za period od 1. januara do 31. marta 2019. godine i razmatrali Informaciju okvirnog budžeta Distrikta za period od 2020. do 2022. godine.

Sjednica je prekinuta tokom rasprave o davanju saglasnosti na Odluku o raspodjeli neraspoređene neto dobiti za 2018. godinu JP „Putevi Brčko“ i bit će uz razmatranje preostalih tačaka dnevnog reda nastavljena na nastavku 53. redovne sjednice.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

seventy seven − seventy one =