More

  Brčko: Pitanje lovostaja u Distriktu teško rješivo i naredne godine

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Odjeljenje za Poljoprivredu brčanske Vlade, tokom godine koja je na izmaku, značajno je unaprijedilo i dinamiziralo isplatu podsticaja za jačanje poljoprivrede proizvođačima, što je svakako jedan od najznačajnih rezultata u 2021. godini.

  No, ono čim u Odjeljenju nisu zadovoljni je činjenica da u pogledu prekida lovostaja u Distriktu, gotovo ništa nije učinjeno.

  „Naročito razočaravajuće djeluje da čak nije prihvaćen ni naš prijedlog o prekidu lovostaja tokom jednog ili dva dana, kako bi bio izvršen ciljani odstrel divljih svinja, vukova i lisica, jer uništavaju zasijane površine u Distriktu“, kaže šef odjeljenja Milenko Ninković.

  Unatoč činjenici da je sličan prijedlog u prošlom sazivu izvršne i zakonodavne vlasti dobio podršku, ovoga puta to nije slučaj. Neki od članova vlade, kroz odluku o prekidu lovostaja, uključivali su i čisto politička pitanja koja tretira već usvojeni Zakon o lovstvu, a nisu predmet pomenute odluke.

  „Želim da vjerujem da nije bilo hotimičnih opstrukcija našeg prijedloga već, najblaže rečeno, da neki članovi vlade nisu razumjeli prijedlog pa su ga za to blokirali. No mi ćemo prijedlog ponoviti na sjednici već narednog mjeseca“, akcentirao je Ninković.

  Kad je riječ o opštem prekidu lovostaja u Distriktu malo je vjerovatno da će se to desiti, smatraju u odjeljenju i tokom naredne godine. Naime, poznata je stvar da je Zakon o lovstvu donesen, ali nisu urađena podzakonska akta, što je preduslov za istinsku primjenu zakona, odnosno prekid lovostaja. Takođe je poznato da je Zakonom o lovstvu predviđeno formiranje Lovačkog saveza Brčko distrikta, no taj „obrazac“ se nije pokazao u praksi dobrim, kad je riječ o ribolovu.

  „Siguran sam da će u narednom periodu, svima nama koji odlučujemo, trebati dosta volje i političke mudrosti da napokon otvorimo lov u Distriktu nakon više od decenije zabrane. Hoće li se to desiti naredne godine, teško je u ovom trenutku tvrditi. No, ono što sam sigurno, jeste da smo mi iz Odjeljenja za poljoprivredu spremni davati prijedloge te tražiti komporomisna rješenja sa svim akterima. No, takođe je jasno da se oko primjene Zakona o lovstvu moraju prije svega usaglasiti čelni akteri političkog života u Distriktu“, zaključio je Ninković.

  Izvor: Radio Brčko

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img