Brčko: Petarde — nekome radost, životinjama strepnja

Foto: Ilustracija / Otisak

Stigao je praznički period kada se sve češće bacaju petarde, male, a i one velike što odjeknu poput kakve ozbiljne detonacije. Na društvenim mrežama vlasnici/e kućnih ljubimaca apeluju na odgovorno korištenje i upozoravaju da njihove životinje trpe ozbiljne posljedice.

Na Otiskov upit o ovoj problematici, iz brčanske Policije odgovaraju da je maloprodaja pirotehničkih sredstava Zakonom dozvoljena u periodu od 15. novembra 2021. godine do 15. januara 2022. godine.

- Reklama -

Međutim, Policija upozorava da je “članom 18. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH propisano da će onaj ko pali pirotehnička ili eksplozivna sredstva na mjestima i na način kojim se izaziva uznemirenost građana, biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1.000 konvertibilnih maraka“.

“Sasvim je sigurno da se upotreba petardi i druge pirotehnike negativno održava na većinu građana, ali i životinje, jer izaziva stres i nelagodu, a nisu isključene i povrede koje mogu nastati”, zaključuje se u odgovoru Policije na Otiskov upit.

Dakle, jasno je da su sigurnost i mir građana i životinja na prvom mjestu. U praksi se, ipak, pokazalo drugačije. Vlasnici/e kućnih ljubimaca nam to objašnjavaju svojim primjerima.

Amira Spahalić-Agić, vlasnica psa, ističe da je pucketanja i eksplozije pirotehničkih sredstava podsjećaju “na rat, granate i rafalnu paljbu”.

Stoga upućuje apel “pasioniranim zagovaračima petardi da poštede ove napaćene žitelje koji su i dan-danas puni gelera, a i ja sam jedna od njih, pa se ne zna ko se više trese, pas ili ja”.

“Apelujem i molim u ime mog psa i divnih njegovih drugarica i drugova, u nadi da će ljubitelji pucnjave stišati svoje strasti za zvukom petardi i uvažiti vapaj opozicije kada su petarde u pitanju. Srdačno pozdravljam i čestitam slavljenicima nadolazeće praznike.”

Vlasnica psa i mačke Indira Muharemović opisala je za Otisak kako na pucnjavu reaguju njezini ljubimci:

“Moj pas reaguje tako da počne da se trese, znoje joj se šapice, slini i ima izrazito velike zjenice. Bježi u skloništa i ne jede neko vrijeme. Borim se tako da joj vezem štrample na grudi, puštam u kuću i dam da popije neki sedativ za humanu upotrebu. Problem nastaje već od 15. 12. pa do 15. januara.

Iz straha da ne pobjegne od kuće, često ju moram držati u boxu, bez da se kreće i bude slobodna u dvorištu sto je njeno prirodno stanje. Uvijek neko mora od ukućana ostati kući da bi imao situaciju pod kontrolom glede njenih potreba.

Mačke reaguju relativno slično, s dodatkom povećanog opadanja dlake i rijetkim izmetom… One pak ne mogu dobiti sedative zbog svoje preosjetljivosti na lijekove. Postaju razdražljivije i spremnije nanijeti ogrebotinu čak i meni kao vlasnici! Gube samokontrolu i osjećaj bezbjednosti!”

Savjete i zabrinutost izrazio je brčanski doktor veterinarske medicine Mirza Dervišević koji poručuje da pojedinci “podcjenjuju psihu životinja”. Dervišević ističe da živi u blizini šetališta pored Brke gdje se redovno bacaju petarde.

“Nedavno smo zvali policiju, ali nam je rečeno: ‘Ma to su djeca.’ Konkretno, moj pas, on svaki dan doživljava stresove; povrijedio je šapu i otkinuo nokat od uznemirenosti. Životinje mogu dobiti epilepsiju od straha. Imao sam priliku da svjedočim da je zlatni retriver prokopao zid šapama, raskrvario ih i na kraju je uginuo od srčanog udara.”

Dervišević objašnjava da postoje sedativi koji se mogu davati životinjama, ali da ne savjetuje njihovu upotrebu.

“Neke od preventivnih mjera za smirenje životinje mogu biti spuštanje roletne i puštanje glasne muzike”, kaže Dervišević, dodajući da je bitno životinji pružiti utjehu u takvim trenutcima.

On ističe i praktičan problem, a to je nemogućnost ostavljanja životinje same kako bi se otišlo na odmor i sl. Smatra da se komšije i prijatelji mogu brinuti o osnovnim potrebama životinja, ali da je nezgodno od njih zahtijevati da im pružaju podršku u momentima kada se životinje plaše pucnjave.

“Sve je to općepoznato, ali iz godine u godinu se to ponavlja. Volio bih kada bi mediji poveli kampanju, pa ako probude 100 djece i omladine, to bi bio neki napredak”, zaključuje Mirza Dervišević.

U ime Otiska upućujemo, također, apel na odgovornu upotrebu pirotehničkih sredstava kako bi se smanjile moguće negativne posljedice na naše životinjske prijatelje.

Autorica: Emina Osmić-Hajdarević