Brčko: Ove godine uz pomoć Zavoda za zapošljavanje posao dobilo 260 osoba

  U prethodne četiri godine brčanski Zavod za zapošljavanje je prošao složeni proces reforme svog rada i organizacije u skladu sa zahtjevima reformskog paketa i uz pomoć njemačke konzkultantske firme GOPA i švicarske agencije za razvoj i saradnju SDC, postao je jedna od najrazvijenijih službi koje se bave zapošljavanjem osoba u BiH, kako po pitanju obučenosti i osposobljenosti kadrova za rad sa nezaposlenim osobama i poslodavcima tako i po pitanju tehničke opremljenosti koja je u samom vrhu u BiH.

  Organizacijska struktura, kao i politike i procedure rada, također su pretrpjele velike promjene, a sve u skladu sa zahtjevima tržišta rada.

  „Na nama je da se potrudimo da u narednom vremenskom periodu pokušamo da pružimo prije svega mladim i obrazovanim ljudima mogućnost da steknu svoje zaposlenje u BiH, prije svega u Brčko distriktu, kako bi barem pružila određenu šansu da ostanu na našem području i da žive i rade ovdje gdje su rođeni.“ – rekao je direktor Zavoda Vlado Jevtić.

  Prema njegovim riječima, 2019. godina je jedna od uspješnijih kada je u pitanju zapošljavanje osoba. S proračunom iz vlastitih, državnih i sredstava iz Distrikta osigurano je 2.300.000 KM, dok je zaposleno 260 osoba. Gledajući razdoblje unazada od pet godina, za programe zapošljavanje osoba utrošeno je oko 10,5 milijuna maraka i ukupno zaposleno 1.162 osobe, od čega je oko 70 posto osoba i dalje u radnom odnosu.

  Zavod intenzivno radi na pročišćavanju evidencije aktivnih tražitelja posla, te se nastoji osobama koje su na evidenciji, samo radi ostvarivanja drugih beneficija, omogućiti da tražena prava ostvaruju direktno preko onih institucija kod kojih žele ostvariti određena prava.

  U odnosu na 2015. godinu, događa se veliko smanjenje broja osoba koje aktivno traže posao. Godine 2015. na evidenciji je bilo 12.197 nezaposlenih, dok ih je zaključno s listopadom bilo 7.024. Nasuprot tome, javlja se povećanje od 2.500 ljudi koji se nalaze na polupasivnoj listi jer su na zavod prijavljeni isključivo radi ostvarenja drugih beneficija.

  „Ono što je nama najvažnije je povećanje broja ukupno zaposlenih osoba. Broj zaposlenih za 2016. godinu bio je 16.506, a zaključno s listopadom ove godine taj broj iznosi 17.876. Dakle, dolazi do konstantnog povećanja broja zaposlenih osoba i to je najvažniji rezultat koji smo prethodnih godina uspjeli ostvariti s Vladom Brčko distrikta i drugim institucijama, koje provode aktivne politike zapošljavanja,“ istaknuo je Jevtić.

  On je najavio nastavak rada u okviru njihovih zacrtanih zakonskih obveza, te da planiraju implementaciju novih rješenja iz Zakona o radu i Zakona o obrazovanju odraslih osoba, gdje planiraju uvesti konkretnije obuke za osobe koje se žele obrazovati za zanimanja koja su tražena na tržištu rada.

  Dodao je kako također očekuju usvajanje i dodatnih zakona koji će proširiti fokus rada Zavoda za zapošljavanje, kako bi se više usmjerili na rad s osobama s invaliditetom i teže zapošljivim osobama.

  Autor: Sandra Živković
  Izvor: Radiobrcko.ba (20.12.2019)
  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  38 − = thirty six