Brčko: Otvorena izložba učesnika NOB-a u portretima Seada Hasanefendića

U organizaciji Umjetničke galerije i Arhiva Brčko distrikta sinoć je u Umjetničkoj galeriji u Brčkom otvorena izložba pod nazivom “Prošlost oživljena umjetnošću”.

U pitanju je izložba učesnika NOB-a iz Brčkog u portretima Seada Hasanefendića, jednog od najpoznatijih brčanskih slikara i prvog kustosa brčanske galerije “Rizah Štetić”. Izložba je spomen na jedan broj naših sugrađanki i sugrađana koji su dali veliki doprinos u borbi protiv fašizma.

Izložbu je prigodnim riječima, u ime Vlade, otvorio gradonačelnik Brčko distrikta, Esed Kadrić, dajući podršku svjetskom umjetniku Hasanefendiću, kao i značaju antifašističke borbe.

„Čast mi je što sam imao privilegiju da otvorim izložbu učesnika NOB-a iz Brčkog u portretima akademskog slikara i prvog kustosa brčanske galerije “Rizah Štetić”, Seada Hasanefendića. Ovim činom Brčko oživljava sjećanje na svog velikog umjetnika i promoviše njegovo djelo portreta brčanskih antifašista i vrijednosti ideje antifašizma kao našeg zajedničkog naslije“, rekao je Kadrić.

Skupu se također obratio i sin akademskog slikara Hasanefendića, muzički umjetnik Husejn Hasanefendić Hus, koji se kroz očeva djela prisjetio velike očeve ljubavi prema slikarstvu, općenito prema umjetnosti i slobodi.

U skladu sa epidemiološkim mjerama, izložba je otvorena u prisustvu određenog broja publike i ostaje otvorena do kraja mjeseca.

Autor teksta: RadioBrčko.ba
Autorica fotografija: Zerina Kurtović