More

  Brčko: Otvorena izložba slika Slavka Medunića, Tihane Miškić i Almedine Cifrić

  - Advertisement -

  U Umjetničkoj galeriji u Brčkom sinoć je, povodom 21. godišnjice od osnivanja Brčko distrikta i 8. marta, Dana žena, upriličena izložba slika tri brčanska umjetnika iz tri različite generacije, Slavka Medunića, Tihane Miškić i Almedine Cifrić, javlja Radio Brčko.

  Izložba predstavlja različite poetike, tematike, slikarske rukopise i promišljanja, a što je, po riječima Sonje Đurović, kustosa Umjetničke galerije u Brčkom, samo još jedan dokaz da umjetnost, u stvari, njeguje i podržava različitosti.

  Različitost je, u umjetnosti, poželjna isto kao i činjenica da svaka osoba treba da bude “svoja” i autentična. Ova izložba, takođe predstavlja, vrlo značajan dijalog različitosti u okviru kojeg sva djela čine jednu cjelinu i jednu novu sliku.

  Sonja Đurović

  Slavko Medunić, koji u brčanskom slikarskom trojcu, predstavlja pripadnika stare generacije ističe da su na njegovim slikama obrađene dvije tematske cjeline. Prva je Brčko i rijeka Sava, a druga su planine u Bosni odnosno planina Maglić.

  Slike koje je Almedina Cifrić odabrala za sinoćnju izložbu, dio su tematike koju ona inače obrađuje, a odnosi se na kulturno nasljeđe i stećke. Radi se, rekla je autorka, o malo drugačijem slikarskom izrazu odnosno jakom koloritu koji upućuje na 21. vijek, a prikazuje kulturno nasljeđe iz dalekog 11., 12., 13. i daljih vijekova.

  Iako je, po vokaciji, crtač i ne učestvuje u izložbama, Tihana Miškić je pripremila slike koje su nastale u posljednje četiri godine i prikazuju čistu emociju.

  Po njenom mišljenju, sinoćnja izložba je mnogo značajnija nego što se hoće priznati.

  Svi mi smo tako mnogo različitosti, kako po osnovu ljudske tako i umjetničke osobnosti, da je izložba simbolički presjek onoga gdje smo mi. Ovo bi trebalo da bude poruka da različitosti mogu biti u istom prostoru, a da bivaju skladne i da niko nikom ne smeta.

  Izložba tri brčanska slikara će biti otvorena do kraja marta ove godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img