More

  Brčko: Otkriveno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima u MZ IV Juli

  U organizaciji MZ IV Juli i Koordinacije boračkih udruga Brčko distrikta, povodom obilježavanja 29. obljetnice od formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je u Brčkom upriličena manifestacija “Otkrivanje spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima MZ IV Juli i Dani otpora agresiji na grad Brčko”.

  Novoizgrađeni spomenik za 29 šehida i poginulih boraca iz ove mjesne zajednice otkrio je gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, čemu je prethodila molitva za sve stradale.

  Predsjednik Mjesne zajednice IV Juli Ferid Mujdanović ovom prigodom podsjetio je s kojim su se nedaćama susretali u prethodne četiri godine, koliko je trajao proces izgradnje spomenika.

  • Za izgradnju ovog spomenika uputili smo zahtjev Vladi Brčko distritka prije četiri godine, ali smo imali administrativnih problema oko dozvole za gradnju zbog lokacije – rekao je Mujdanović, te dodao da u centralnom dijelu naselja, gdje bi inače spomenik trebao biti, to nije bilo izvodljivo.

  Vijence i cvijeće na spomenik šehidima i poginulim borcima položili su predstavnici Mjesne zajednice IV Juli, boračkih i udruga obitelji poginulih, te predstavnici lokalne vlasti iz reda Bošnjaka, kao i političkih stranaka.

  U MZ IV Juli pale su prve žrtve rata. Poginuo je Sakib Adžajlić, dok je prvi ranjenik bio Damir Brodlić. Današnji dan se ovdje obilježava i kao Dan otpora u znak sjećanja na teška ratna vremena.

  Izvor: RadioBrcko.ba

  Čitano

  Povezani članci