Brčko: Organizirana edukativna radionica u sklopu projekta “Program karijernog usmjeravanja i savjetovanja”

  Projekt „Program usklađivanja tržišta rada i sistema obrazovanja – karijerno usmjeravanje i savjetovanje”, koji omogućava učenicima pomoć u odabiru nastavka školovanja, budućeg zanimanja i profesije, u Brčkom se realizira već treću godinu za redom.

  Produkt je suradnje Zavoda za zapošljavanje s Odjelom za obrazovanje Vlade Distrikta i Omladinskim centrom „Vermont“ te u njemu sudjeluju i poslodavci Brčko distrikta i gospodarski subjekti čija je uloga vrlo značajna, te nevladin sektor i učenici kojima su ove informacije i znanje najpotrebniji.

  U sklopu projekta spomenutog projekta danas je u Gradskom omladinskom centru organizirana edukativna radionica za učenike završnih razreda četiri brčanske srednje škole, a predavanja su držala dva predavača pedagoga.

  Jedan od njih, pedagog u JU Tehničkoj školi Brčko, Edin Mujić, rekao je kako će radionicu pohađati oko 40 srednjoškolaca te će se ona odvijati u tri faze kojima će biti obuhvaćen i teorijski i praktični dio.

  „Svi učenici će proći kroz tri faze radionice. Prva faza podrazumijeva teoretsko objašnjavanje ključnih pojmova koji su važni za pisanje biografije i ponašanje na intervjuu, a naredne dvije faze bit će usmjerene na to da učenicima pružimo priliku da informacije primjene u praksu. Stvorit ćemo simulaciju pisanja biografije i samog intervjua te ćemo time zaključiti priču prenošenja informacija i njihovu primjenu u samoj praksi“, kazao je Mujić.

  Dodao je kako je jedna od uputa koju daju učenicima je da znanje i informacije koje će dobiti na edukativnoj radionici prenesu svojim prijateljima u odjelima i eventualno đacima koji su mlađi od njih.

  Edukativne radionice za učenice srednje Poljoprivredne i medicinske škole, Vanju Bogojević i Teodoru Obrenović donijele su mnogo novih informacija koje će im pomoći u odabiru budućeg zanimanja.

  U sklopu daljih aktivnosti projekta „Program karijernog usmjeravanja i savjetovanja“, održat će se sajam u Brčkom 24. travnja gdje će učestvovati fakulteti koji egzistiraju u BiH, kao i fakulteti iz regije te predstavnici pojedinih ambasada koje bi prezentirale mogućnosti studiranja u njihovim zemljama i mogućnosti stipendiranja učenika iz naše zemlje.

  Autor: Sandra Živković
  Izvor: Radiobrcko.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ten ÷ = one