Brčko: Optužen za seriju imovinskih krivičnih djela

Tužilaštvo (Foto: Otisak.ba / Arhiva)

U nastavku u cijelosti, bez ikakvih izmjena, prenosimo današnje saopštenje Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

  • Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Gmitrovića (35)* zbog sumnje da je prošlog mjeseca u Brčkom počinio seriju krivičnih djela na štetu crkvene i druge imovine. Nakon jednomjesečne istrage, Tužilaštvo Distrikta optužilo je Gmitrovića da je u centralnim gradskim naseljima oduzimanjem imovine crkava, preduzeća i građana izvršio pet teških krađa. Usto, tereti ga se za nanošenje tjelesnih povreda kao i oštećenja na poslovnim prostorijama, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

Sumnja se da je seriju krivičnih djela započeo 12. februara u ugostiteljskom objektu Korner, gdje je napao ugostiteljsku radnicu nanijevši joj udarcima u glavu lake tjelesne povrede. Na teret mu je stavljeno da je zatim, u razmaku od svega nekoliko dana, oduzeo bakarne oluke sa objekta katoličke crkve u centru grada u dva navrata, 24. i 28. februara, te sa pravoslavne kapele u naselju Srpska Varoš tokom noći 26./27. februara. Tereti ga se i da je u međuvremenu razbio izlog turističke agencije Dinamik Turs, te da je iz prostorija preduzeća Feros i jednog stana oduzeo zatečeni novac. Istraga nakratko vođena po nepoznatom počiniocu ubrzo je, naredbom Tužilaštva od 26. februara, usmjerena na Gmitrovića kao osumnjičenog. Već za nekoliko dana uhapšen je, kriminalistički obrađen i uz policijski izvještaj predat tužiocu, nakon čega je zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela odmah i pritvoren.  

Pošto je Gmitrović otkriven, uhapšen i stavljen u pritvor,  istraga Tužilaštva i Policije Distrikta efikasno je nastavljena, te je završena mjesec nakon najranije izvršenog krivičnog djela. Optužnicu u sedam tačaka, Tužilaštvo je podiglo već 17. marta tereteći ga u skladu s Krivičnim zakonom Distrikta za krivična djela teške krađe (iz člana 281 stav 1 tačka 1), oštećenja tuđe stvari (iz člana 287 stav 1) i lake tjelesne povrede (iz člana 170 stav 1). Optužnica je dostavljena nadležnom sudu u Brčkom koji je redom potvrdio sve optužne tačke. Zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela Tužilaštvo je istovremeno zatražilo od suda da optuženom produži trajanje mjere pritvora.

link na optužnicu

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.