More

  Brčko: Okrugli sto o položaju žena s invaliditetom

  Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

  - Advertisement -

  Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Komisija za ravnopravnost spolova Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održala je u ponedjeljak Okrugli sto pod nazivom „Položaj žena s invaliditetom u Brčko distriktu BiH – nasilje nad ženama s invaliditetom“, saopćeno je iz Skupštine.

  Zastupnica koalicije Srpska demokratska stranka-Narodni demokratski pokret [SDS-NDP] u Skupštini Lidija Ljubojević, predsjedavajuća Komisije, rekla je da se očekuje skoro donošenje zakona protiv nasilja u porodici i da će rasprava o nasilju nad ženama s invaliditetom, između ostalog, poslužiti i tome da se amandmanski djeluje na nacrt tog zakona, ukoliko on bude propustio neka od pitanja koja su bitna za zaštitu žena s invaliditetom.

  „Zakon će omogućiti da nadležni za institucionalno djelovanje obezbijede što raniju i što efikasniju zaštitu“, kazala je Ljubojević.

  Kotur-Erkić: Nepovoljan položaj

  O položaju žena s invaliditetom i nasilju nad njima učesnicima Okruglog stola govorila je Ana Kotur-Erkić, aktivistkinja u oblasti prava osoba s invaliditetom na nivou BiH.

  Istakla je da položaj osoba s invaliditetom u BiH nije povoljan i naglasila značaj donošenja zakona koji će uzeti u obzir neophodnost zaštite žena, ali i ostalih osoba s invaliditetom.

  „Najveći problem ovog fenomena je što je nevidljiv, jer se on drugačije manifestuje nego nasilje nad ženama uopće. Cilj je da se zakonom unaprijedi institucionalni okvir za postupanje u slučajevima nasilja nad ženama s invaliditetom, jer se ovdje mora govoriti o pristupačnosti institucija koje postupaju sa ženama s invaliditetom, kao i o procedurama koje se tiču postupanja u slučaju nasilja“, rekla je Kotur-Erkić.

  Istakla je da je u svim sferama javnog života veoma malo osoba s invaliditetom, posebno osoba koje nisu stekle invaliditet u ratu.

  Hemze: Zapošljavanje najveći problem

  Jasmin Hemze iz Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize kazao je da je najveći problem s kojim se susreću osobe s invaliditetom zapošljavanje.

  „Što se tiče ostalih oblasti, u zadnjih pet godina ima nekih pomaka, ali to nije ni izdaleka onako kako bi trebalo“, rekao je Hemze.

  Osim članova Komisije, u radu Okruglog stola učestvovali su predstavnici organizacija i udruženja koji okupljaju osobe s invaliditetom, kao i predstavnici institucija nadležnih za rješavanje problema invalida, stoji na kraju saopćenja.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = five