Brčko: Odvojiti pacijentska i invalidna udruženja od onih koja su nastala iz hobija

Novim Zakonom o budžetu Brčko distrikta BiH ukinuti su amandmani zastupnika u Skupštini te se težilo ka transparentnijem dijeljenju javnih sredstava putem javnih poziva. Međutim, ukidanjem sredstava za redovan rad, suštinski je onemogućeno finansiranje pacijentskih i invalidnih udruženja, od kojih mnogi nisu u stanju napisati projekat, poput slijepih i slabovidnih te distrofičara, navedeno je na današnjoj konferenciji za medije u foajeu Doma kulture Brčko, koju je organizovalo nekoliko brčanskih udruženja. Iako je napravljen novi sistem, bez obzira na projekat i njegov kvalitet, pojavi se lista udruženja koja će dobiti sredstva bez obzira šta su predali. Isti princip, drugačiji sistem, naglašavaju.

Ko će pisati projekte jednom udruženju poput distrofičara, poput multiple, poput ne znam ni je kojih udruženja, kojima nema ko pisati projekte. I ako ne napišu projekte, znači da se trebaju ugasiti… Čak određene države preuzmu i implementiraju naš projekat, a mi ovdje imamo nekompetentne ljude koji su zaduženi za to da ocjenjuju projekte.

Željko Lazarević, predsjednik Udruženja „Beba više“

Kazali su i da kriterijumi nisu dovoljno regulisani te da je ostavljen prostor za manipulacije. Mnoga udruženja neće moći platiti ni osnovne troškove.

Projektna dokumentacija koja pristiže, otvara se netransparentno.

Željko Lazarević, predsjednik Udruženja „Beba više“

Četrnaest godina mi se borimo tražeći prostor, tražeći da budemo udruženje od značaja za interes građana. Distrofičari zbog prirode bolesti nisu mogli da završe školu, tako da nemaju iskustva da prave projekte. Distrofičari su sa najvećim tjelesnim oštećenjima, znači najviše nas ima u kolicima i sve teže i teže hodaju, tako da nama trebaju volonteri.

Enisa Rendić, predsjednica Udruženja oboljelih od mišićne distrofije

Rješenje je jednostavno, kažu – odvojiti pacijentska i invalidna udruženja, koja su od vitalnog interesa, od udruženja koja su nastala iz hobija.

Videonovinar: Kristian Bilić