More

  Brčko: Održano stručno predavanje za oboljele od neuromišićne distrofije

  - Advertisement -

  Autor: Sanita Jerković Ibrahimović

  U organizaciji brčanskog Udruženje građana „Distrofičari“, prof.dr. Osman Sinanović, neuropsihijatar iz Tuzle, u Omladinskom centru danas je održao stručno predavanje na temu „Neuromišićne bolesti:značaj genetskog ispitivanja“.

  “Stručna predavanja su jedna od redovnih aktivnosti ovog udruženja, a cilj im je da se što više edukuju oboljeli od mišićne distrofije, kako iz Brčkog, ali i iz okolnih mjesta”, kazala je predsjednica ovog udruženja Enisa Rendić.

  Ona je dodala da ima devet glavnih oblika distrofije i dosta podgrupa i teško je otkriti ovu bolest.

  Neuropshijatar Osman Sinanović, na današnjem predavanju je kazao da se danas ne bi trebalo, niti smjelo, postaviti nekom dijagnozu za genetski uslovljene bolesti bez precizne genetske analize.

  „Sa genetskom podlogom omogućuje kliničaru da saopšti kakva će biti prognoza oboljelog, a može dati i genetski savjet da bi se znalo šta slijedeće genaracije mogu očekivati“, rekao je Sinanović.

  Naglasio je da za mnoge od ovih bolosti postoji naznaka da će uskoro biti terapija bazirana na genetskoj podlozi, dok za neke već postoji. Ustvari bez precizne genetska anlize se terapije ne može ni imati.

  Jedan od članova ovog udruženja Boško Cvjetinović, koji sa distrofijom živi već 10 godina, kazao je da oboljelima ova predavanja mnogo znače jer saznaju od doktora kako se oboli od od distrofije, kao i šta mogu očekivati u budućnosti.

  Prema riječima Enise Rendić, na području Distrikta ima mnogo oboljelih od ove bolesti, a u udruženju je registrovano njih oko 30. Zadovoljni su što imaju pravo na redovno banjsko liječenje u trajanju od 21 dan, ali i činjenicom da će se izmjenom i dopunom pravilnika o ortopedskim pomagalima imati bolje uslove.

  Izvorno objavljeno: 20.09.2019. u 14:49
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + four =