More

  Brčko: Održano komemorativno književno večer povodom 50. godišnjice smrti Mehmedalije Maka Dizdara (FOTO)

  [SAOPŠTENJE]  Povodom 50. godišnjice od smrti bosanskohercegovačkog književnika Mehmedalije Maka Dizdara Gradska biblioteka/knjižnica Brčko distrikta BiH je u suradnji s JU Četvrtom osnovnom školom Brčko distrikt BiH organizirala komemorativno pjesničko veće u čast ove važne figure bosanskohercegovačke književnosti.

  „Drago nam je što se ovaj događaj realizovao baš s učenicima osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta“, kazala je direktorica Gradske biblioteke/knjižnice Lejla Hogić, te je dodala kako je značaj Maka Dizdara, ali i čitalačkih navika, nezanemariv kada je u pitanju odgoj i obrazovanje na svim nivoima razvoja čovjeka.

  Moderator večeri bio je Ernad Osmić, nastavnik bosanskog jezika i književnosti iz Brčkog.

  „Mehmedalija Mak Dizdar je prisutan u nastavnim planovima i programima“, rekao je Osmić, „ali treba imati u vidu da se književnost ne smije zanemariti ni izvan zidova učionice. Jako sam ponosan što smo uspjeli privući učenike osnovnih i srednjih škola na ovu našu književnu večer.“

  Pjesme iz Kamenog spavača, Dizdarove zbirke pjesama i ujedno njegovog najpoznatijeg djela, čitala su djeca osnovne škole, te su u drugom dijelu programa skupa s ostalim gostima razgovarali o tematici kojom se Dizdar bavio.

  „Dizdara, kao i svakog dobrog književnika, vrijedi iznova čitati u svakoj životnoj dobi“, napomenula je Hogić. „Čovjek se mijenja, a time i perspektiva i kontekst u kojem čitamo i doživljavamo poeziju.“

  Ovom književnom večeri posvećenoj, kako mnogi stručnjaci smatraju, jednom od najvećih bh. pjesnika, Gradska biblioteka/knjižnica Brčko distrikt BiH započela je ovogodišnji program Mjeseca knjige, te smo od Hogić saznali da će svi koji su zainteresirani uskoro imati priliku uživati u sličnim manifestacijama.

  Podsjećamo, Mak (Mehmedalija) Dizdar je bosanskohercegovački pjesnik, rođen u Stolcu 1917. godine. U Stolcu je završio osnovnu školu, nakon čega u Sarajevu završava gimnaziju. U to vrijeme objavio je svoju prvu zbirku pjesama Vidopoljska noć i tako ušao u javni književni život.

  Jedna od najboljih Dizdarevih zbirki je Kameni spavač, izdana 1966., dakle pred kraj njegovog stvaralačkog života i nakon što je pjesnik već stvaralački sazreo i pročistio svoju formu. Nakon nje, izdao je i svoju posljednju zbirku “Modra rijeka”, izdanu 1971. godine. Iste godine 14. jula Mehmedalija Mak Dizdar je umro u Sarajevu u 54. godini života.

  Biblioteka-Knjižnica Brčko distrikta Bih

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI