Brčko: Održana prva stručna i javna rasprava o Nacrtu zakona o budžetu

Autor: Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

U skladu s Odlukom Skupštine Brčko distrikta BiH danas je u organizaciji Komisije za budžet i Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH održana prva od dvije javne i stručne rasprave o Nacrtu zakona o budžetu Brčko distrikta BiH koji je Skupština nedavno usvojila u prvom čitanju.

Halil Ljuca, predsjedavajući Komisije za budžet, rekao je da se nada da će učesnici javne i stručne rasprave svojim prijedlozima i sugestijama doprinijeti da novi zakon o budžetu bude što bolji.

„Ovaj zakon je baza za donošenje najvažnijeg dokumenta u Brčko distriktu, budžeta Distrikta i bilo bi dobro da ovo uradimo na način koji će otkloniti kočnice koje su do sada postojale u načinu predlaganja i donošenja budžeta Brčko distrikta“, rekao je predsjedavajući Ljuca. Pojasnio je da Komisija zajedno s Direkcijom za finansije ima zadatak da obavi javne rasprave, napravi izvještaj i zapisnik i dostavi ih poslanicima Skupštine.

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH podsjetio je da je važeći Zakon o budžetu donesen prije jedanaest godina i da donošenje novog zakona o budžetu zahtijevaju procesi evropskih integracija kao i Strategija upravljanja javnim finansijama za period 2017.- 2020. godina.

„Trudili smo se da napravimo zakon koji će biti dobar za ovu zajednicu i koji je transparentniji u pogledu prihoda, rashoda i javne potrošnje. Predviđa strateško upravljanje procesima, posebno kapitalnim projektima. Mi sada imamo nerealizovanih kapitalnih projekata u vrijednosti od oko 80 miliona KM i vjerovatno će ovaj zakon doprinijeti da se to mnogo bolje i planski radi“, rekao je Lučić naglašavajući da će novi zakon o budžetu obezbijediti puno bolje upravljanje finansijama.

Javnoj raspravi prisustvovli su predstavnici nekoliko udruženja, poslanici, šefovi Vladinih odjeljenja kao i gradonačelnik Brčkog Siniša Milić koji je rekao da zakon donosi niz novina i da je riječ o drugačijem konceptu pripreme budžeta, odnosno o programskom budžetu koji pretpostavlja postojanje strateških akata.

„Od ovog zakona se očekuje i uvođenje više reda u oblast davanja grantova nevladinom sektoru, po javnom pozivu i u okviru politika koje su od javnog interesa. Trebalo bi da doprinese i efikasnijem trošenju kapitalnog budžeta ograničavanjem prenosa kapitalnog budžeta u naredne cikluse. Takvu mogućnost bi imali samo oni kapitalni projekti kod kojih je započeta realizacija“, rekao je Milić dodajući da očekuje da se kroz javne i stručne rasprave dođe do novih prijedloga.

Javna i stručna rasprava o Nacrtu zakona o budžetu  bit će održana i 14. novembra 2019. godine u12 sati u skupštinskoj sali.

Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

three × two =