Brčko: Održana javna i stručna rasprava o Nacrtu zakona o planiranju, projektiranju i razvoju

  U skladu sa Odlukom Skupštine, javnu i stručnu raspravu u dva termina, jučer i danas, organizirala je skupštinska Komisija za ekonomski razvoj i Odjel za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove u brčanskoj Vladi.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Novinar: Adis Mujdanović

  U velikoj sali brčanske Skupštine danas je održana javna i stručna rasprava o Nacrtu zakona o planiranju, projektiranju i razvoju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  U skladu sa Odlukom Skupštine, javnu i stručnu raspravu u dva termina, jučer i danas, organizirala je skupštinska Komisija za ekonomski razvoj i Odjel za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove u brčanskoj Vladi.

  “Mogli smo čuti da ipak ima jedan broj zamjerki na sam tekst Nacrta zakona. Ja vjerujem da će svi svoje primjedbe dostaviti pismeno, koje ćemo uzeti u razmatranje. Vi znate da smo mi imali određene političke nesuglasice po pitanju donošenja ovog zakona, ali smo se usaglasili sa ostalim partnerima u vlasti da uradimo dio amandmana na ovaj nacrt zakona, u kome sam lično učestvovao, i uradili smo oko 11-12 amandmana kako bismo poboljšali tekst Zakona”, kazao je u izjavi za medije zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Skupštini Željko Antić, predsjedavajući Komisije za ekonomski razvoj.

  Purić: Neprihvatljivo

  Zastupnik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Purić izjavio je da je ovo loš pristup uspostavljanju inače potrebnog zavoda za izgradnju u ovoj lokalnoj zajednici.

  “Način na koji se predloženim zakonom uspostavlja ovaj zavod je podvala koja u konačnom ima za rezultat otuđeni centar moći bez kontrole, koji bi upravljao i prostorom i društveno ekonomskim razvojem. Upravljao, pošto Skupština koja donosi te akte iz tih nadležnosti nema osposobljenosti da te materije razumije. Vlada je potpuno izopštena iz ove priče i mislim da ovo nije dobro i neprihvatljivo je”, naglasio je on.

  Džindić: Primjedba na način finansiranja

  Vlasnik jednog brčanskog preduzeća za projektiranje i građenje Ermin Džindić rekao je da se osnovna primjedba na Nacrt zakona odnosi na način finansiranja.

  “Implicira da to može prerasti u jedan dodatni organ uprave koji se finansira iz budžeta, pošto je tamo navedeno tako i da istovremeno izlazi na tržište na dio projektovanja kojeg mi kao privatnici radimo. U tom slučaju oni će imati monopol, jer mogu raditi to za nula maraka, jer se finansiraju iz budžeta, dok mi od toga živimo i finansiramo budžet kroz doprinose i sl.”, naveo je on.

  Nacrt zakona o planiranju, projektiranju i razvoju Skupština je usvojila u prvom čitanju 13. marta.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty two ÷ four =