Brčko: Održan radni sastanak partnera u projektu prekogranične saradnje iz oblasti komunalnih usluga

  Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da će Distrikt od ovog projekta dobiti 280.000 evra dodajući da će njegova realizacija zasigurno doprinijeti efikasnijem pružanju komunalnih usluga na dobrobit svih građana distrikta Brčko.

  [Foto: Ustupljeno Otisku]

  U Gradskoj vijećnici u Brčkom jučer je održan radni sastanak partnera u projektu prekograničnog održivog upravljanja vodovodnim i kanalizacionim sistemima u kojem učestvuju četiri opštine, Brčko i Pelagićevo iz BiH te Sremska Mitrovica i Pećinci iz Srbije.

  Projekat ukupne vrijednosti od oko 1.200.000 evra predviđa izgradnju novih objekata komunalne infrastrukture, nabavku opreme za potrebu bolje funkcionalnosti kao i edukaciju kadrova iz ove oblasti.

  - Reklama -

  Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da će Distrikt od ovog projekta dobiti 280.000 evra dodajući da će njegova realizacija zasigurno doprinijeti efikasnijem pružanju komunalnih usluga na dobrobit svih građana distrikta Brčko.

  „U saradnji sa Regionalno razvojnom agencijom „Srem“ iz Rume kao i opštinama koje učestvuju na projektu, Vlada Brčko distrikta BiH je pristupila izradi koncepta koji je uspješno izrađen i predat u traženom roku. Novac koji će Distrikt, očekujemo i dobiti, iskoristiće se za nabavku specijalnog vozila za održavanje kanalizacione mreže, posebnog vozila za snimanje, odnosno praćenje stanja kanalizacione mreže i druge prateće opreme. Riječ je o projektu koji treba da doprinese efikasnijem pružanju komunalnih usluga na dobrobit svih građana distrikta Brčko. Imamo dobre izglede da ovaj projekat bude konačno i odobren“, istakao je Milić.

  Tomislav Janković, predsjednik Skupštine grada Sremska Mitrovica kazao je da se radi o značajnom projektu.

  „Drago mi je da ponovo sarađujemo i apliciramo na fondove Evropske unije te što su u ovaj projekat uključene još dvije lokalne zajednice. Takođe, za Sremsku Mitrovicu jako je bitna i izgradnja Centra za održivi razvoj sa centrom operatera otpadnih voda koji bi bio jedinstven ne samo na prostoru Srbije, nego i u čitavom regionu. Prekogranična saradnja nam je značajna i potrebna i to se najbolje pokazalo 2014. godine kada smo svi bili u teškoj situaciji zbog poplava“, kazao je Janković.

  Milan Mirić, direktor Regionalne razvojne agencije Srem, takođe se nada da će projekat imati dobru prolaznost i očekuje da bi početkom sljedeće godine novac trebao biti u opticaju.

  „Mi smo u prošloj godini u oktobru bili u Brčkom i dogavarali koncept ovog projekta. Nakon predaje projekat je pozitivno ocijenjen i sada se nalazimo u fazi predselekcije. Ovaj poziv dao nam je daleko šire mogućnosti u samom apliciranju i svi smo se usmjerili na temu infrastrukture, komunalne usluge, nabavke opreme, izgradnje dijelova kanalizacione mreže i naravno razmjenu znanja i iskustva kroz formiranje zajedničkog Centra za obuku operatera za prečišćavanje otpadnih voda. Brčko distrikt BiH i njegova administracija pokazala se kao vrlo efikasna i operativna kako i implementaciji i pripremi projekata tako i prilikom dostavljanja podataka i sl.“, kazao je Mirić.

  Poziv za dostavljanje prijedloga projekata od strane Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije, Direkcije za evropske integracije Savjeta ministara BiH i Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija-BiH, bio je otvoren do 16.11.2017. godine.

  Sastanku su prisustvovali predstavnici Vlade Brčko distrikta BiH, JP „Komunalno Brčko“, opština Pelagićevo, Pećinci i Sremska Mitrovica te predstavnici Regionalne razvojne agencije „Srem”, navodi se u saopćenju iz brčanske Vlade.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  50 − = forty seven