More

  Brčko: Održan drugi sastanak Radne skupine za izradu nacrta strategije za mlade

  Članom 18. Zakona o mladima Brčko distrikta BiH, usvojenog 2017. godine od strane Skupštine BD BiH, predviđena je izrada dokumenta s programskim pristupom djelovanja prema mladima. Strategiju za mlade izrađuje Odjel za stručne i administrativne poslove u suradnji s  Vijećem/Savjetom mladih Brčko distrikta BiH, a ona će između ostalog posebnu pozornost posvetiti sljedećim oblastima:

  – Mladi i zapošljavanje,
  – Zdravlje mladih,
  – Obrazovanje,
  – Mladi i kultura,
  – Mladi i sport,
  – Aktivizam mladih te sudjelovanje u odlučivanju.

  Prvi korak u izradi strateškog dokumenta uspješno je završen, a odnosi se na  istraživanje o problemima i potrebama mladih na području Brčko distrikta. Prilikom uzorkovanja poštovani su kriteriji određenih demografskih karakteristika značajnih za poređenje rezultata, tako da se uzorak sastoji od približno jednakog broja žena i muškaraca te adekvatnog broja mladih koji žive u gradskim i vangradskim sredinama Brčko distrikta BiH. Istraživanje je provedeno na uzorku od 386 mladih osoba ( od 15 do 30 godina) a rezultati će u narednom mjesecu biti i javno predočeni.

  Nakon dovršenog procesa istraživanja, jučer je u prostorijama Omladinskog centra, održan i drugi sastanak imenovane radne skupine na kojem su dogovorene daljnje aktivnosti u ovom procesu.

  Dogovoreno je da svi članovi radne skupine u okviru područja za koje su imenovani, dostave partnerima na izradi Strategije ( Institutu za razvoj mladih KULT)  popunjenu Matricu 1. (popunjava se obuhvaćajući sve sektore rada s mladima unutar institucije) nakon čega će biti sazvan novi sastanak.

  Nacrt Strategije za mlade Brčko distrikta BiH ( 2021. – 2025.) očekuje se najkasnije do mjeseca svibnja ove godine, nakon čega će ista biti upućena Vladi Brčko distrikta BiH a potom i Skupštini, na razmatranje i usvajanje.

  Autor: Vijeće mladih BDBiH
  Izvor: Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty two + = sixty three

  Čitano

  Povezani članci