More

  Brčko: Određen jednomjesečni pritvor 21-godišnjaku osumnjičenom za izazivanje opće opasnosti

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  [SAOPŠTENJE] Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor za N.K. (21)* osumnjičenom za izazivanje opće opasnosti u ovom gradu podmetanjem požara na jednom automobilu i bacanjem eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat Dos Manos. Jednomjesečni pritvor osumnjičenom određen je zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, te uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

  Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv N.K. zbog sumnje da je u dva navrata angažirao maloljetno lice radi izazivanja opće opasnosti za imovinu većeg obima u Brčkom. Sumnja se da je na njegovo traženje,  maloljetnik koji mu je dugovao novac, najprije 15. jula oko 03.15 sati podmetnuo požar na automobilu Audi A6, koje je bilo parkirano u ulici 8. marta. Utvrđeni su osnovi sumnji da je isto lice, takođe po nalogu N.K., 17. augusta oko 01.50 sati aktiviralo eksplozivnu napravu ubacivši je u unutrašnjost vanjskog dijela bašte ugostiteljskog objekta Dos Manos, u ulici R. Dž. Čauševića.

  Nakon što ga je 27. avgusta Policija Distrikta lišila slobode, Tužilaštvo je sutradan ispitalo N.K. u svojstvu osumnjičenog, a zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, te uticajem na svjedoke ometati krivični postupak, predložilo je Osnovnom sudu Distrikta da mu odredi pritvor. Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog na period od jednog mjeseca. Iako se N.K. može žaliti Apelacionom sudom Distrikta, žalba na rješenja o pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje.

  Sud je ranije, maloljetniku za koga se sumnja da je učestvovao u izvršenju ovog krivičnog djela, na prijedlog Tužilaštva izrekao mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja te naredbu povremenog javljanja državnom organu. U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija Distrikta intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za produženo krivično djelo Izazivanje opće opasnosti (iz člana 317 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

  *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img