Brčko: Od ponedjeljka počinje podjela brojeva i prijem zahtjeva za podsticaj u poljoprivredi

Milenko Ninković (Foto: Vlada BDBiH)

U prostorijama Odjela za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta od ponedjeljka počinje podjela brojeva i prijem zahtjeva za podsticaj.

Zahtjevi će se primati do 31. oktobra. I dalje ostaje mogućnost da, ako nekome ističe poljoprivredna proizvodnja, mogu podnijeti privremene zahtjeve za izlazak komisije.

U prethodnoj godini je bilo 2.047 zahtjeva, ali se taj broj mijenja svake godine. Registrovano je mnogo novih poljoprivrednih gazdinstava, tako da se ove godine očekuje da taj broj bude i veći.

“Ovim tempom kako smo planirali prijem zahtjeva nema razloga da se stvaraju gužve i da poljoprivrednici čekaju”, izjavio je danas šef Odjela za poljoprivredu Milenko Ninković.

Pravilnik sa neograničenim trajanjem

Vlada je nedavno usvojila Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji sa neograničenim trajanjem, što predstavlja historijski trenutak za poljoprivrednike u ovoj lokalnoj zajednici.

Zagarantovani iznos koji će se isplaćivati odmah za fizička lica je 20.000 KM (za one koji su u sistemu PDV-a 30.000 KM), a za pravna lica 40.000 KM.

“Ostatak, u skladu sa zahtjevima, a u limitima kako je bilo predviđeno i prethodnim pravilnicima, isplaćivat će se tek nakon završetka prijema svih zahtjeva i utvrđivanja koliko je novca potrošeno, a koliko je predviđeno budžetom”, naveo je Ninković.

U 2021. godini za ove namjene osigurano je 10 miliona KM.

Poljoprivrednici traže pomoć Vlade

Urod kukuruza na području Distrikta, koji zauzima oko 5.500 hektara, ove godine biće značajno ispod prosjeka, na što su uticale ekstremno visoke temperature, kao i gotovo višemjesečna suša.

Još teža situacija je na parcelama pod sojom, koja je u Distriktu zasijana na oko 2.200 hektara.

Zbog svega navedenog, u ime brčanskih poljoprivrednih proizvođača, Udruženje poljoprivrednika Sava Brezovo Polje Selo uputilo je zahtjev šefu Odjela za poljoprivredu da se razmotri mogućnost interventne finansijske podrške poljoprivrednicima, jer se ekstremno visoke temperature graniče sa elementarnom nepogodom.

Novinar: Adis Mujdanović
--