More

  Brčko: Od početka godine uklonjena veća količina mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Pripadnici Jedinice za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava i brzi odgovor Odsjeka civilne zaštite od početka godine proveli su tri veće akcije pri kojima je uklonjeno preko 70 vrsta raznih eksplozivnih sredstava, odnosno oko 16 kg eksploziva.

  Akcije su provedene na ruralnim područjima na lokacijama Poljaci, na prostoru MZ Palanka i prostoru MZ Brezik, a po osnovi prijava o pronalascima mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava upućenih Operativno – komunikacijskom centru. Time je napravljen još jedan korak ka oslobođenju brčanskog tla od zaostalih eksplozivnih sredstava iz proteklog rata.

  „Uklonjena sredstva se privremeno skladište te se jednom godišnje s pripadnicima Republičke uprave civilne zaštite uništavaju na vojnom poligonu Manjača u blizini Banje Luke“, kazao je Nebojša Stjepanović, šef Jedinice.

  Stjepanović je apelirao na građane da ukoliko posjeduju neka eksplozivna sredstva, to prijave Operativno-komunikacijskom centru na broj 121, koji će se pobrinuti za njihov transport i uništavanje. Samostalnim odbacivanjem ovakvih sredstava, upozorava, mogli bi ugroziti svoje i živote drugih ljudi.

  „Najžalosnije od svega toga što ljudi iz nekog nerazumjevanja ili straha ne žele prijavljivati ta sredstva. Uzimaju ih i bacaju ih u potoke, šume, kanale ili na druga mjesta, čime prave još veći problem. Pored sredstava koja imamo po minskim poljima, odlažući dodatno ova sredstva stvaramo dodatnu nesigurnost na teritoriji cijelog Distrikta“, rekao je Stjepanović.

  IZVOR: RADIO BRČKO

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img