Brčko: Očekuje se obavezna vakcinacija uposlenika javnih institucija

Foto / Otisak

Na današnjem prijepodnevnom dijelu 17. zasijedanja Skupštine Brčko distrikta BiH raspravljalo se o epidemiološkoj situaciji u Distriktu uz ocjenu da je ona trenutno pod kontrolom sa blagim usložnjavanjem.

“Ukoliko se uporedi prethodni mjesec sa tekućim mjesecom, imamo povećanje pregleda u trijažnoj covid ambulanti za nekih 20%, međutim, sa raspoloživim kadrovima i opremom koju imamo možemo se izboriti sa trenutnom epidemiološkom situacijom”, poručio je direktor Zdravstvenog centra Brčko, Emir Osmanović.

Prvom dozom u Distriktu vakcinisano je 18.000, a drugom 16.000. građana, što je oko 30 % ukupnog stanovništva. Građanima je upućen apel da pristupe vakcinaciji.

“Moramo raditi na jačoj promociji neophodnosti vakcinacije”, poručio je zastupnik Borislav Đulabić (HDZ), dodavši da oni koji su u kontaktu sa oboljelim kao vakcinisani ne idu u izolaciju, a oni koji nisu imunizirani, kod kontakta sa oboljelim, odmah se izoluju uz 100 % plaćeno bolovanje, što je, prema njemu, jedan vid diskriminacije prema imuniziranim građanima.

“Stoga sam se zalagao i drago mi je što je usvojen zaključak da se sve osobe oboljele od covida i osobe koje se upućuju u izolaciju zbog covida, tretiraju kao sve druge osobe kad je u pitanju vođenje i isplaćivanje naknade za privremenu spriječenost za rad”, naglasio je Đulabić, dodavši da je “apsolutno protiv bilo kakve prisile”.

“Imao sam priliku da pročitam informaciju da će u Federaciji od 20. decembra, da će zaposleni u javnim preduzećima, institucijama, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama biti obavezni ili da budu vakcinisani ili da dostave potvrdu da su preležali virus ili da se stalno testiraju. Republika Srpska isto razmišlja. I vjerovatno će tako biti. I zato smatram da je potrebno stimuliati i podsticati stanovništvo, pogotovo one koji su u stalnom kontaktu sa građanima, jer će vjerovatno do kraja godine doći u situaciju da će biti obaveznida budu vakcinisani ili da dostave potvrdu da su preležali virus ili da budu stalno testirani. Sa te strane je najjednostavniji način vakcinacija”, istakao je zastupnik Siniša Golić (PDP).

I šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić saglasan je da bi se trebalo činiti više kako bi proces imunizacije stanovništva bio veći.

“U ovom trenutku, na osnovu stavova stručnih ljudi, kategorično tvrdim da je jedini način da pobijedimo pandemiju, upravo masovna imunizacija”, zaključio je Šadić.

--