More

  Brčko: Obilježena “Evropska sedmica borbe protiv karcinoma grlića maternice” (VIDEO)

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U povodu obilježavanja „Europskog tjedna borbe protiv karcinoma grlića maternice“ koji se ove godine u svijetu obilježava od 18. do 25. siječnja, članice Udruge oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“ Brčko danas su posjetile Odjel brčanske ginekologije. Obilježavanjem ovog tjedna žele podići svijesti javnosti, a posebice žena, ali i njihovih partnera, o važnosti redovitih i preventivnih ginekoloških pregleda te brizi za vlastito zdravlje.

  „I ovom prilikom apeliramo svim sugrađankama da se na vrijeme jave liječniku, da odvoje vrijeme i jednom godišnje odu da urade papa-test koji je važan pokazatelj kada se radi o ginekološkom karcinomu“, kazala je Ramiza Musić, predsjednica ove udruge.

  Prema podacima brčanskog Odjela ginekologije, u prethodnoj godini na području distrikta otkrivena su 32 nova slučaja ginekoloških zloćudnih tumora različitih lokalizacija, od kojih je čak 11 novootkrivenih slučajeva karcinoma grlića maternice u različitim stadijima.

  „Ovo je prilika, kao i svake godine, da napomenemo značaj i važnost prevencije zloćudnih bolesti prije svega raka grlića maternice koji je, barem hipotetski, u potpunosti preventabilna bolest. Radi se o bolesti koja se redovitim ginekološkim pregledima i redovitim uzimanjem papa testa u velikoj mjeri može reducirati, ako ne i u potpunosti eliminirati“, ističe dr. spec. ginekologije i akušerstva Begzudin Ahmetović.

  Ahmetović je rekao kako je svijest žena o redovnim ginekološkim kontrolama u Brčko distriktu, nažalost, niža nego što bi trebala biti. No, krivica za to nije pripisana samo ženama nego i poražavajućoj činjenica da je BiH jedna od rijetkih zemalja u Europi koja nema organizirani ili aktivni screening kada je u pitanju otkrivanje ginekoloških karcinoma.

  To je jedno pitanje koje se mora sistemski riješiti na razini države gdje bi se uveo taj organizirani screening na rak grlića maternice, gdje bi žene u određenim vremenskim intervalima dobivale pozive da se jave na taj redoviti ginekološki pregled, gdje bi se, između ostalog radio i citološki screening na rak grlića maternice. To je jedino kvalitetno rješenje za prevenciju raka grlića maternice“, zaključio je dr. Ahmetović.

  Izvor: Radio Brčko 
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img