More

  Brčko: Obilježen Svjetski dan bubrega

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Svjetski dan bubrega se obilježava svakog drugog četvrtka mjeseca marta, pa su se tako i članovi Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika Brčko distrikta, na čelu sa predsjednikom Hadžipom Karamujićem, danas okupili u cilju informisanja građana o prevenciji bubrežnih bolesti.

  Svrha obilježavanja ovog dana jeste osvještavanje o važnosti bubrega u očuvanju zdravlja, kako bi se smanjila učestalost hronične bubrežne bolesti i njenog štetnog utjecaja na pojedinca, njegovu porodicu i društvo.

  „Bubrežna bolest je tiha i dolazi iznenada i onda kada već izgubite 90% rada bubrega, tek tada saznate da ste oboljeli“, kazao je Karamujić te poručio svima da obavljaju redovne kontrole funkcije bubrega.

  Transplantacija je najbolji način liječenja bolesti

  Ovo Udruženje kroz svoj rad se susreće sa mnoštvom problema, koje oni ne mogu riješiti. Karamujić iznosi da je nedostatak nefrologa u dijaliznom centru najveći problem, te dodaje da i u Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Zdravstveni centar Brčko“ nema nefrologa, nego on dolazi iz Tuzle svakih 15 dana.

  Hronični bubrežni bolesnici imaju problema i sa esencijalnom listom lijekova, budući da neki njima neophodni lijekovi nisu našli mjesto na istoj, te za njih moraju izdvojiti dodatna sredstva, koja nisu zanemariva.

  Karamujić poručuje da je najbolji način liječenja transplantacija, bilo to od živih srodnika ili kadeveričnom transplantacijom, odnosno sa mrtve osobe na živu.

  „U našem dijaliznom centru se liječi 79 bubrežnih bolesnika i prošle godine nismo imali nijednu transplantaciju, što je negativno, pretprošle godine smo imali dvojicu“, rekao je on.

  Razlog tako malom broju transplantacija jeste i to što dijalizni bolesnici koji su odradili predtransplantacione pretrage u Tuzli, Zagrebu, Beogradu ili drugim gradovima, ne mogu na listu čekanja u Federaciji BiH, pošto nije potpisan sporazum između Vlade Brčko distrikta sa datim organima.

  „Vlada to može brzo uraditi, kako bi naši pacijenti dobili kakvu takvu nadu da će doći na red za kadeveričnu transplantaciju“, zaključio je Karamujić.

  Novinarka: Azra Bijedić
  Fotoreporter: Kristian Bilić
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty four ÷ 6 =