Brčko: Obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH u saradnji sa Javnom zdravstvenom ustanovom „Zdravstveni centar Brčko“, Udruženjem „Medicinar“, Udruženjem doktora porodične/obiteljske medicine i Crvenim krstom/križom Brčko distrikta BiH danas je na Trgu mladih obilježilo Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara, saopšteno je iz Vlade.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić svim zdravstvenim radnicima čestitao je ovaj značajni dan i zahvalio se svima onima koji se nalaze na prvim linijama u borbi protiv pandemije.

  • Kada govorimo o pružanju usluga u našoj javnoj zdravstvenoj ustanovi kao i privatnim zdravstvenim ustanovama moramo istaknuti da su zdravstveni radnici, posebno srednji medicinski kadar, medicinski tehničari i sestre, na samom udaru i pandemija je pokazala da je neophodno da u narednom periodu moramo povećati taj broj zdravstvenih radnika, ali osigurati i bolje uslove njihovog rada. Također, Odjeljenje će insistirati da se mora nastaviti i kontinuirana edukacija medicinskih tehničara, odnosno sestara – kazao je Šadić.

Glavni medicinski tehničar u Domu zdravlja u Brčkom i predsjednik Udruženja „Medicinar” Elvedin Duran istakao je da je pandemija dodatno pokazala značajnost medicinskih sestara u mehanizmu liječenja i pružanja zdravstvene skrbi pacijentima.

  • Sestra nosi veliku odgovornost, ali naspram odgovornosti i posla koji obavlja, ona, nažalost, ne zauzima položaj u društvu koji bi trebala da zauzima. Potrebno je da uložimo dodatne napore da jačamo sestrinstvo, da jačamo tu struku kako bi sestre bile što edukovanije i kako bi mogle odgovoriti svim zahtjevima koje liječenje i zdravstvena skrb traži od nas u društvu – kazao je Duran.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara/tehničara na Trgu mladih organizovano je i besplatno mjerenje šećera u krvi, pritiska kao i razgovor s građanima o procesu vakcinacije u Distriktu, navedeno je u saopštenju.