Brčko: Obilježavanje Međunarodnog dana seksualnog nasilja u konfliktu

Foto-ilustracija

Udruženje za pomoć žrtvama seksualnog nasilja u ratu “Suze” Brčko distrikt BiH, uz podršku Centra za omladinski razvoj “Proni”, Udruženja nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Udrugom zatočenih – Udruženjem logoraša u ovoj lokalnoj zajednici, organizuje obilježavanje Međunarodnog dana seksualnog nasilja u konfliktu.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu obilježava se 19. juna s ciljem podizanja svijesti o potrebi da se stane na kraj seksualnom nasilju koje se događa za vrijeme oružanih sukoba, te kako bi se iskazala počast žrtvama seksualnog nasilja i svima onima koji su posvetili svoj život sprečavanju ove vrste nasilja.

Ovaj datum se obilježava od 2016. godine, a izabran je zbog toga što je na isti datum 2008. Vijeće sigurnosti UN-a u Rezoluciji 1820 osudilo seksualno nasilje kao taktiku ratovanja i proglasilo ga preprekom u izgradnji mira i stabilnosti.

Organizator je danas najavio da će na brčanskih Trgu mladih u subotu, 19. juna, od 11 do 12 sati biti upriličeno mirno okupljanje sa prigodnim programom.

--