Brčko: Obezbijeđeno šest laptopa, podijeljeno 10-ak računara i mobitela učenicima

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Samostalni sindikat zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju 1.4.2020. je pokrenuo akciju pod nazivom „Svakom učeniku laptop“ čiji je cilj prikupljanje ispravnih polovnih računara, kao i prikupljanje novčanih sredstava kojima bi se kupili računari za učenike iz Brčko distrikta BiH koji nemaju računar.

Od sredstava koja su do sada prikupljena Samostalni sindikat obrazovanja Brčko distrikta je, uz konsultacije sa direktorima ili pedagozima škola, obezbijedio šest laptopa, i to po jedan učenicima iz četiri srednje škole i po jedan učenicima iz IX i III Osnovne škole.

Takođe, obaviješteni smo da je desetak računara i mobitela direktno od pojedinaca podijeljen učenicima u nekoliko škola.

Ti uređaji su samostalno uručeni na osnovu vlastitih informacija i procjena onih koji su dodijelili poklon.
 
Zahvaljujemo se svima koji su finansijski pomogli ovu akciju ili individualno donirali računare, kao i onima koji su se priključili u animiranju akcije “Svakom učeniku laptop”.

Svjesni smo da je ovo samo kap i da je još veliki broj učenika kojima je potreban računar.

Cilj je bio da pokažemo senzibilitet prema učenicima, kao što to većina profesora inače radi, ali i to da skrenemo pažnju da se ovo pitanje ipak mora rješavati putem institucija.

Posebno nas raduje činjenica da i Odjel za obrazovanje podržava ovu akciju i da ćemo zajedno u budućnosti uspjeti riješiti ove probleme i obrazovanje podići na veći nivo.

Napominjemo da je akcija izašla iz okvira sindikata, i da su nam se javila udruženja, institucije i pojedinci iz BiH i inostranstva koji namjeravaju samostalno prikupljati računare i donirati učenicima za koje znaju da im je potreban.

Evidencija poklonjenih računara od strane Samostalnog sindikata obrazovanja postoji, a imena učenika i slike dodijela neće biti javno objavljena zbog diskrecije i zaštite dostojanstva učenika.

Autor: Samostalni sindikat u obrazovanju BDBiH