Brčko: Nova Vlada, nova nafaka?

Cijela emisija

Gost prvog izdanja emisije Otisak specijal bio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić koji je govorio, između ostalog, i o važnim projektima iz infrastrukture i privrede. Njegov sagovornik, zadužen za standardna i izazovna pitanja, urednik je i voditelj emisije Admir Kadrić.

Priču o infrastrukturnim projektima, Kadrić je započeo osvrnuvši se na značaj novoformiranog Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj. On je istaknuo da su ranije trošeni milioni maraka za projekte, jer je Distrikt morao angažirati vanjske saradnike, dodavši da je Zavod počeo izradu jako važnih projekata: autocesta kroz teritorij Brčko distrikta, novi Savski most i centar za upravljanje otpadom. Najavljena je i izgradnja centralne gradske šetnice koja će se od katoličke crkve spuštati do Islahijeta.

„Dinamizira se rad vlade na svim poljima“, istaknuo je gradonačelnik.

Objasnio je da je raspisan prvi tender za završetak radova na gradskom stadionu, dodavši da je za radove potrebno 14 miliona KM od čega Distrikt ima već 5 miliona KM.

Vlada se „vraća“ projektu za gradske bazene i projektu izgradnje multifunkcionalne gradske dvorane, saznali smo od Kadrića, koji je poručio da će se raditi racionalno, jer Brčkom treba, kako je rekao, „dvorana za narednih tridesetak, a ne sto godina“.

Kadrić je u više navrata naglasio da je prodaja „Proheminih“ terena bila greška koju su uradili raniji predstavnici vlasti i da sadašnja vlast ima problem pronalaženja adekvatnog zemljišta za „centralne sportske sadržaje“.

Gradonačelnik je govorio i o pokušaju izgradnje novog mosta te je najavio sastanak bosanskohercegovačkih i hrvatskih ministara kako bi se razmotrila ta inicijativa. Napomenuo je da sadašnji most, prema procjeni stručnjaka, u budućnosti neće biti funkcionalan za teški promet bez obzira na rekonstrukciju.

Ipak, Kadrić nije pokazao veliki optimizam kada je u pitanju brzina provođenja projekta izgradnje novog mosta, kazavši da će to „trajati decenijama“.

„A nama treba hitno rješenje“, dodao je.

Od gradonačelnika smo čuli da je šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenko Ninković „vrlo temeljit“ i da je on zadovoljan njegovim pristupom rješavanju problema u poljoprivredi.

Smatra je da je u spomenutom Odjeljenju potrebno „ustrojiti komisije koje izlaze na teren“, jer se pri njihovom susretu s poljoprivrednicima odvijaju koruptivne radnje što je, prema njemu, „rak-rana i strašan problem“.

„Ako gledaju oni koji to rade, ja im poručujem da prestanu“, rekao je.

Saznali smo da je otvorena mogućnost ulaganja STUDEN Holdinga u nekadašnju bazu McGovern i da se Kadrić nada da će „ta investicija biti motiv drugima da ulažu u Brčko“.

Kako je rečeno, u prvoj fazi će se trebati utrošiti 2 miliona KM za uspostavljanje elementarne infrastrukture na jednom dijelu nekadašnje baze.

Gradonačelnik je objasnio da postoje pojedine osobe koje se protive velikim privrednim projektima i da se uglavnom radi o „sitnim privrednicima u Brčkom, koji se usput bave politikom i kojima odgovara status quo“.

Spomenut je i neostvareni projekt s varaždinskom Vindijom u kojoj, prema Kadriću, nijedna strana nije do kraja ispunila svoje ugovorne obaveze. On je dodao da će se Vlada pokušati dogovoriti da Vindiji vrati novac koji su uložili u kupovinu zemljišta, ali da bi „najispravnije bilo da nastavimo realizaciju ugovora“.

Kadrić se osvrnuo i na „strašnu grešku“ koja je urađena, rekavši da se Distrikt nije trebao obavezati ugovorom da u slučaju spora s Vindijom ide pred međunarodni sud. Upozorio je da se isto desilo s „fabrikom vode“ i da je Brčko izgubilo arbitražu i  2,5 miliona KM.

Govoreći o rukovođenju industrijskih zona, Kadrić je kazao da je Upravi potrebno dati jasan referat ko će o njima voditi računa te da je protiv formiranja novih tijela za te potrebe.

„Nekada sam mislio da se Brčko distrikt ne treba zaduživati za javna ulaganja za važnu infrastrukturu, danas mislim drugačije. Ako nećemo sada stvarati uslove za život, za zadržavanje ljudi ovdje, šta će nam onda Distrikt, onda nećemo imati kome ni praviti ni ulagati. Ova ulaganja trebaju da zadrže  brčansku mladost tu“, o promjeni ličnih stavova zaključio je gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić.

Autorica: Emina Osmić-Hajdarević