More

  Brčko: Nova oprema za zaštitu i spašavanje

  Održana svečana ceremonija primopredaje opreme za zaštitu i spašavanje, nabavljene u okviru Projekta prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine "Odgovor na vanredne situacije - SADA", koji finansira Evropska unija.

  U Brčkom je u srijedu održana svečana ceremonija primopredaje opreme za zaštitu i spašavanje, nabavljene u okviru Projekta prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine “Odgovor na vanredne situacije – SADA”, koji finansira Evropska unija.

  Vrijednost ovog projekta u okviru IPA [Instrument za pretpristupnu pomoć] programa 2007-2013. iznosi 1.159.901 eura, od čega se 555.764 eura odnosi na partnere iz Srbije, dok je za BiH taj izos 604.136 eura.

  EU će finansirati oko 84 posto projekta, dok će preostala sredstva osigurati partneri u Projektu, Vlada Brčko distrikta zajedno sa općinama Brod, Šid i Sremska Mitrovica.

  Osposobljavanje službi i saradnja

  Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je u izjavi medijima da je cilj Projekta da se osposobe službe koje djeluju u ovim općinama na brzi odgovor u slučajevima elementarnih nepogoda i podstakne međusobna saradnja općina.

  “Mislim da je daleko vrednije to što smo imali priliku da zajednički sarađujemo, da razmjenjujemo iskustva i osposobimo naše službe i tehnički i iskustveno za eventualno preveniranje i efikasno djelovanje ukoliko dođe do katastrofa”, kazao je Milić.

  Načelnik općine Brod Ilija Jovičić rekao je da Projekat u materijalnom i edukativnom smislu veoma značajan za tu lokalnu zajednicu.

  “Opština Brod, koja se nalazi na komplikovanom mjestu, ušću dvije rijeke, sa brojnom mrežom neodržavanih kanala, konačno je spremna da preventivno, već sada, nakon dodjele opreme, krene u otklanjanje svih problema i uskih grla koje sama ne bi mogla”, rekao je on.

  Jačanje ekonomske i socijalne kohezije

  Gradonačelniku Brčko distrikta i načelniku općine Brod opremu je uručio šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini [Đanluka Vanini], koji je naglasio da su ovakvi projekti posebno značajni jer jačaju ekonomsku i socijalnu koheziju susjednih područja.

  Nakon svečane ceremonije primopredaje opreme, uz prisustvo predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u Distriktu, te delegacija Šida i Sremske Mitrovice, izvedena je vježba na izletištu Ficibajer s ciljem predstavljanja opreme – gumeni čamci, dron, terenska vozila, GPS [Globalni pozicioni sistem] oprema i druga koja će biti u funkciji zaštite ljudi i imovine.

   

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty six + = fifty one