More

  Brčko: Ni 29 godina, nakon zločina, krivci nisu procesuirani i kažnjeni

  spot_imgspot_img

  Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata Brčko distrikta BiH, zajedno sa udruženjima logoraša i zlostavljanih žena, obilježavajući četvrti maj 1992, kada su u samoj brčanskoj gradskoj jezgri pobijeni nedužni civili, još jednom su iskazali svoje nezadovoljstvo činjenicom da ni 29 godina, nakon zločina, krivci nisu procesuirani i kažnjeni.

  • Gotovo svaku veče, ovih 29 godina, sanjam svog sina, koga su ubili ovdje u Brčkom, a imao je svega 22 godine i nizašta nije bio kriv. Sada, šta mi drugo ostaje, već da se nadam da će zločinci biti kažnjeni – riječi su Brčanke Anđelke Arnautović.

  Sve manje vjere je u brčansko, ali i Tužilaštvo BiH, da će biti procesuirane ubice 19 civila, imaju i u udruženjima porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata.

  • Ponavljamo, evo punih 29 godina, zahtjev da se privedu, licu pravde, počinioci ovog zločina, no još se to nije desilo i nismo sigurni, kad, i hoće li se to uopšte i desiti – naglašava predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Ramiz Ahmetović.

  Marin Brkić iz istoimenog Udruženja Hrvata, još je kategoričniji.

  • Kad bi napravili jednu mapu stradanja u Brčkom vidjeli bi koliko teških i strašnih zločina je načinjeno nad Hrvatima i Bošnjacima u Brčkom. Po meni, ključni krivac, što se zločinci ne procesuiraju je ovdašnje Tužilaštvo i mi iz udruga od Tužilaštva nemamo nikakve koristi – naglasio je Brkić.

  Gotovo identično razmišljanje imaju i u Udruženju brčanskih logoraša.

  • Osim što za 29 godina nisu razotkriveni počinioci ovog zločina- što je sramota, takođe je nedopustivo da mi logoraši u Brčkom, za sve patnje koje smo proživjeli, nemamo ni minimalnu novčanu naknadu – akcentirao je u ime Logoraša predsjednik Amir Didić.

  Posebno teško, nekažnjavanje zločinaca, podnose u brčanskom Udruženju žena žrtava seksualnog nasilja, gdje smatraju da su davno zločinci trebali biti privedeni licu pravde.

  • Prisjećanje svaki put na zločine koji su vršeni, je traumatično. To se posebno odnosi na neke naše članice koje i danas na ulicama Brčkog susreću zločince koji su ih silovali – rekla je članica Udruženja Munevera Čavalić.

  Brčanski čelnici vlasti, Bošnjaci i Hrvati, takođe nisu zadovoljni radom Tužilaštva ni u ovom predmetu ratnih zločina.

  • Žalosno je da ni nakon gotovo tri decenije od zločina, nalogodavci i izvršioci nisu procesuirani. Da situacija bude još teža, mi još uvijek nismo ni na tragu, da privedemo pravdi i osudimo počinioce. Podsjećam da ubistvo svakog nedužnog je strašno, a ovdje je ubijeno puno nedužnih civila – naglasio je dopredsjednik brčanskog parlamenta Ivo Filipović.

  Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, prilikom današnjeg obilaska stratišta i polaganja vijenaca, je prije svega istakao da se ovakvim obilježavanjima stradanja nedužnih, upućuje i poruka nadležnima da će se i dalje insistirati na razotkrivanju i kažnjavanju nalogodavaca i izvršilaca i ovog zločina.

  • Kao što smo to uradili i 30. aprila na mostu, tako smo i danas ovdje došli još jednom ukazati na mjesta gdje su ubijeni nedužni civili u središtu Brčkog, te da nanovo insitiramo da nadležne institucije imaju procesuirati ratne zločince, koji još uvijek nisu izvedeni pred lice pravde, te time nisu stvorene pretpostavke da možemo istinski graditi zdrave temelje kao osnovu za jednu mirniju i stabilniju budućnost novim naraštajima koji žive u ovom gradu. Upravo iz tog razloga, je jako važno, da na temeljima istine i pravde, pozicioniramo našu budućnost – istakao je gradonačelnik Kadrić.

  Stoga je i ovaj izlazak građana Distrikta na ova stratišta, u stvari podsjećanje na te zločine, kao i podsjećanje da zločinci nisu kažnjeni. Time dajemo i vlastiti doprinos u pravcu zadovoljenja istine i pravde, i očekivanja, posebno porodica nevino ubijenih civila, apostrofirao je Kadrić.

  Inače, sutra će biti učen tevhid pred duše nedužno stradalih civila ’92. u Brčkom, u Džamiji na Ivicima, te na istom lokalitetu, položeno cvijeće unutar Memorijalnog centra Bošnjačkih civilnih žrtava rata, a prisjećanje na dane stradanja nedužnih civila, se završava u petak, u brčanskoj Luci, obilježavanjem „Dana logoraša“.

  Novinar: Admir Kadrić
  Fotoreporter: Samir Tukulj

  Čitano

  Povezani članci