More

  Brčko: Nesnosan miris na obali rijeke Save uzrokuju loše odvodne cijevi

  "Brčko distrikt još uvijek nema prečišćivače otpadnih voda, niti tvornicu koja bi otpadni talog prečišćavala", ističe Zekerija Pezerović.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Više mjesnih zajednica na području Brčko distrikta ima konstantan problem sa vodoopskrbom, ali i sa lošom i dotrajalom mrežom odvodnje. Stanovnici mjesne zajednice Ćoseti znali su ne imati vode i po pedeset dana, dok je pojam fekalne odvodnje za ove ljude misaona imenica.

  Sličan problem imaju i stanovnici gradske mjesne zajednice Kolobara, kaže njezin predsjednik Zekerija Pezerović, konstatirajući da je uzrok izljevanja fekalnog otpada u priobalnom dijelu rijeke Save neuređenost cjevovoda.

  „Kolobara nije jedina mjesna zajednica koja ima ovaj problem. Brčko distrikt još uvijek nema prečišćivače otpadnih voda, niti tvornicu koja bi otpadni talog prečišćavala. Mi smo se nadležnima žalili, ali nisu imali sluha“, ističe Pezerović, najavljući da su postojeće cijevi u kućanstvima Kolobare izvan propisanih standarda, zbog čega dolazi do nesnosnog mirisa na šetalištu pokraj Save, a na koji se Brčaci godinama žale.

  U blizini lošeg cjevovoda Kolobare, u sklopu izletišta Ficibajer, smješten je suvremeni ugostiteljski objekat, čije je nedavno otvorenje privuklo veliki broj posjetilaca. Pezerović ističe da je oživljavanju Ficibajera potrebno više ovakvih ili sličnih objekata. Još je jednom podsjetio da je neophodno obnoviti nekadašnje poznato brčansko kupalište.

  Intenziviraniju izgradnju u MZ Kolobara još uvijek koče neriješeni imovinsko-pravni odnosi, kaže Pezerović, ističući da bi regulacijskim planom grada znatni pomaci bili učinjeni oživljavanjem javno-privatnog partnerstva, kojim bi se osiguralo konkurentno tržište.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + seventy nine = eighty four