Brčko: Nekoliko stotina građana u mirnoj šetnji za Srebrenicu

  Nekoliko stotina građana okupilo se u velikom gradskom parku (kod Ekonomske škole), te mirnom šetnjom šetalištem do Spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine u centru grada odalo počast žrtvama genocida.

  [Otisak.ba]

  Piše: Adis Mujdanović
  Foto: Kenan Ibrišimović

  Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i ove godine, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, organizirao je mirnu šetnju u Brčkom.

  Nekoliko stotina građana okupilo se u velikom gradskom parku (kod Ekonomske škole), te mirnom šetnjom šetalištem do Spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine u centru grada odalo počast žrtvama genocida.

  [Otisak.ba]
  “Želimo ovim putem da uputimo poruku svima da se ovaj datum ne smije zaboraviti i da ovaj datum mora biti i historija i istorija i povijest, i da se svake godine mora obilježavati. A da nam ujedno bude opomena svima da se ovakvi događaji nigdje ne smiju dogoditi, bez obzira na boju, rasu, pol i vjeru”, kazao je u izjavi medijima Admir Karalić, direktor Kluba prijatelja Srebrenice i Podrinja.

  [Otisak.ba]
  “Želimo da damo podršku ženama Srebrenice, jer sve majke, koje god su doživjele stradanja, kao što su ove majke doživjele u Srebrenici, pate. Njihova patnja, njihov bol ne može biti zaboravljen. Želim da ovim putem poručim – nigdje i nikada da se ne dogodi Srebrenica ni bilo koje mjesto u Bosni i Hercegovini, ni Prijedor, ni Foča, ni Brčko. Da se ne dogodi nikome, bez obzira na naciju i vjeru. Poručujem ovim putem i omladini našoj, kao i starijima, da to ne zaborave i da gajimo ljubav i povjerenje jedni među drugima”, izjavila je Munevera Kaloper iz brčanskog Udruženja žena Bošnjakinja.

  Dan žalosti

  Gradonačelnik Distrikta donio je Odluku o proglašavanju 11. jula Danom žalosti na području ove lokalne zajednice, povodom stradanja u Srebrenici i kolektivnog ukopa posmrtnih ostataka, saopćeno je u utorak iz njegovog kabineta.

  Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade i institucija Distrikta.

  “Medijske kuće i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Brčko distrikta BiH dužni su da prilagode svoje programske sadržaje Danu žalosti”, navedeno je u saopćenju.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  11 ÷ = eleven